НОВИНИ

Няма кой да кара училищните автобуси в Бяла

bnt avatar logo
от БНТ
20:34, 28.09.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Недостиг на професионални шофьори в русенската община Бяла. Това се оказа много сериозен проблем за училищния превоз. Двама водачи са принудени да правят по три курса само сутрин , за да извозят учениците от близките села до учебните им заведения. От общината са готови да търсят и наемат шофьори от Украйна.

Учебните часове в училище „Панайот Волов“ започват с половин час по-късно, за да може шофьорът Владимир Тодоров да направи три курса и да събере децата от десет населени места.

Владимир е с 40 години стаж зад волана. Затова се надява скоро да има нов колега. И въпреки че Община Бяла разполага с достатъчно нови автобуси, няма кой да ги кара.

Кметът Димитър Славов обяснява недостига на шофьори у нас с предпочитанията им да работят в международни фирми.

И те един вид засмукват всички шофьори с нужната квалификация, отиват, пътуват в чужбина с по-сериозни възнаграждения.

Освен заради по-високото заплащане, водачите на камиони избират международните дестинации и заради по-добрите условия на работа.

Няма перспектива тука. Като шофьори говоря. Пътища няма, камионите стари. На запад всичко е ново, няма да правиш гуми, няма да правиш камиони. Като се счупи въртиш телефони, идват правят ти го на място и си заминаваш. А тук - закъсаш и пак ти си виновен, за какво, казва Веселин Илиев, шофьор на камион.

И докато българските шофьори предпочитат да работят в чужбина, кметът на Община Бяла търси да запълни липсата им с техни колеги от Украйна.

Процедурата, между другото, хич не е проста. Агенция по заетостта, служба „Миграция“ и оттам вече се надяваме на помощ, казва Димитър Славов, кмет на Община Бяла.

Общината търси да назначи и шофьори за градския транспорт.

Репортер: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Календар с котета събира средства за деца с онкохематологични заболявания
Календар с котета събира средства за деца с онкохематологични заболявания
Урсула фон дер Лайен започва обиколка на Западните Балкани
Урсула фон дер Лайен започва обиколка на Западните Балкани