НОВИНИ

Около 300 състезателки от 40 държави ще участват на европейското първенство по художествена гимнастика, осигуряващо последните квоти за Париж 2024

40-то издание на форума ще се проведе в Будапеща от 22 до 26 май.

боряна калейн злато топка сребро обръч европейската купа баку
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:47, 15.05.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Около 300 състезателки от 40 държави ще участват на европейското първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе през следващата седмица. Унгарската столица ще посрещне 100 девойки, 97 жени и 19 ансамбъла.

Българката Боряна Калейн ще се опита да защити титлата си в многобоя. Тя ще има конкуренция в лицето на действащата световна шампионка Дария Варфоломеев от Германия, световната номер 1 от София 2022 София Рафаели от Италия, европейската шампионка от 2022-та Дария Атаманов от Израел, водещата грация на Украйна Виктория Оноприенко, българската звезда и бронзова медалистка от многобоя от последните две издания Стилияна Николова и други. Домакините от Унгария ще бъдат представени от Фани Пигнички и Хана Пана Виснер.

Специално внимание трябва да се отдели на бившите девойки, които от началото на този сезон се състезават при жените Елвира Краснобаева, полякинята Лиляна Левинска и украинката Таисия Онофричук, които ще направят първото си участие на Европейско първенство в тази възраст.

При ансамбловата надпревара се очаква вълнуваща битка между тимове от 19 страни. България в състав Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева ще защитават титлата си в многобоя срещу Азербайджан, Испания, Финландия, Франция, Великобритания, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Израел, Италия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Турция и Украйна.

Европейското първенство стартира с не по-малко интересна надпревара при девойките. За отборното класиране и разпределението на медалите ще се впуснат отборите на България в състав Дара Малинова и Магдалена Вълкова, Израел - Алона Тал Франко и Меитал Сумкин, Румъния - Амалия Лика и Лиса Гарач, Полша - Оливия Маслов, Злата Усанова, Ксения Жижич и други.

На шампионата ще бъдат раздадени последните квоти за Олимпийските игри в Париж - по една в индивидуалната и в ансамбловата надпревара.

40-то издание на европейското първенство по художествена гимнастика ще се проведе в Будапеща от 22 до 26 май и ще бъде предавано по БНТ 3.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ценни експонати бяха изложени в регионалния исторически музей на Плевен по случай Деня на града (ВИДЕО)
Ценни експонати бяха изложени в регионалния исторически музей на Плевен по случай Деня на града (ВИДЕО)
Полицията в Ботевград разследва евентуално тежко убийство в село Новачене
Полицията в Ботевград разследва евентуално тежко убийство в село Новачене