НОВИНИ

Оперната прима Тамара Калинкина пред БНТ: Снаряди летят навсякъде из Киев, беше смъртно опасно за детето ми

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
21:16, 20.03.2022
Чете се за: 02:35 мин.
Култура
Слушай новината

Тази седмица Старозагорската опера прие в състава като солистка сопраното Тамара Калинкина от Украинската национална опера.

Тя взима решението да напусне страната си много трудно, защото е от известен украински род, а дядо ѝ е известен генерал от противовъздушната отбрана на страната. Неохотно прие да разкаже само пред БНТ за резкия завой, който животът ѝ е взел за дни.

Тамара се готви да пее Виолета от "Травиата". Ролята е мечта за много сопрани и тя е на път да я сбъдне, когато животът ѝ претърпява твърде остър завой.

"Дъщеря ми е на 2 години и когато в нашия район зачестиха взривовете и през прозореца на дома си гледах как прелитат снаряди, разбира се не близо до нашия дом, това е в предградията на Киев, аз живея в един от комплексите, а в предградието на Киев всичко е разрушено. Буча, Ерпин, Гастомил, Василков - всичко това. Аз виждах как летят снаряди в едната и в другата посока. И вероятно това за мен се превърна във финалната точка, когато разбрах, че за моето дете е смъртно опасно да продължаваме да сме в Киев", разказва тя.

Споделя страховете си с режисьора на македонската опера Трайко Йордановски и той се обажда в Стара Загора, а Тамара поема към България. Строго контролира емоциите си и ни разказва за семейната си чест.

"Дядо ми е от казашки род, генерал от противовъздушната отбрана от известната украинска фамилия Кайдаш, може би сте чували знаменитото литературно украинско произведение "Семейството на Кайдаш". Да, надгробните паметници на баба си и дядо си нямаше как да взема със себе си. Те са част от душата и сърцето ми, които останаха в дома ми също никога няма да мога да взема със себе си", споделя оперната прима.

Допреди три седмици е имала наполеоновски планове за своята кариера. Сега не гледа по-далеч от днешния ден и иска да да прави това, което обича. Да пее и да прославя любимата си Украйна. Докато се върне обратно у дома.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тотнъм измести Манчестър Юнайтед от петото място след домакински успех над Уест Хем
Тотнъм измести Манчестър Юнайтед от петото място след домакински успех над Уест Хем
Две години ковид пандемия - какво научихме и какво да очакваме?
Две години ковид пандемия - какво научихме и какво да очакваме?