НОВИНИ

От 125 000 години температурите на Земята не са били толкова високи, сочи доклад на ООН

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:09, 20.03.2023
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Снимка: Pixabay
Слушай новината

От 125 000 години температурите на Земята не са били толкова високи - това е последно, а не просто поредно предупреждение за избягване на необратимите климатични промени отправиха учените от експертната група на ООН за изменения на климата.

Докладът им с данни от последните девет години беше представен днес. Стряскащите цифри в него показват и че концентрациите на въглероден диоксид са най-високи за последните два милиона години.

Добрата новина е, че учените определят възобновяемата енергия и чистите технологии като реални инструменти за ограничаване на затоплянето до градус и половина. Само, че човечеството трябва да действа заедно и наистина бързо, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш:

"Днешният доклад на климатичния панел е ръководство за обезвреждане на климатичната времева бомба. Той е ръководство за оцеляване на човечеството, който показва, че границата от градус и половина е постижима. Този доклад е ясен призив за мащабно ускоряване на усилията за климата от всяка страна и всеки сектор и във всяка времева рамка. Накратко, нашият свят се нуждае от действия в областта на климата на всички фронтове – всичко, навсякъде, всички наведнъж".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев осъществи обрат на старта на Чалънджър в Испания
Адриан Андреев осъществи обрат на старта на Чалънджър в Испания
На 26 март се въвежда лятното часово време
На 26 март се въвежда лятното часово време