НОВИНИ

От нашите пратеници в САЩ: 81 милиона американци са гласували предварително

Александър Марков
от Александър Марков
20:21, 30.10.2020
Чете се за: 01:04 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Дни преди изборите за президент на САЩ рекордните 81 милиона американци са гласували предварително. При минимална разлика във всички т.нар. колебаещи се щати кандидатът на демократите Джо Байдън и президентът-републиканец Доналд Тръмп се борят за всеки глас.

Четири дни остават до изборите за 46-ия президент на САЩ. С 81 млн. гласували предварително изборите на 3 ноември ще бъдат едни от най-непредвидимите до последния момент.

Коронавирусът, икономиката, расовото напрежение и разделението в американското общество са болезнените теми, които доминират предизборната кампания.

От нашите пратеници в САЩ: У американците вече се усеща умора от кампанията

Америка е една от най-тежко пострадалите страни в света. Влязъл в началото на месеца сам в болница заради коронавируса, президентът Тръмп предвижда зашеметяващите 11 митинга 48 часа преди изборния ден. Ключовите колебаещи се щати, които осигуряват всяка изборна победа, са на фокуса на вниманието и на републиканците, и на демократите.

Флорида е един от най-важните с 29 електорски гласа. Именно там в два паралелни митинга Тръмп и Байдън за пореден път представиха своите две коренно противоположни стратегии какъв отговор да бъде даден на пандемията. Тръмп обещава да вдигне карантината, Байдън - да я удължи.

Предизборната кампания в САЩ под знака на пандемията

Предизборните прояви тук продължават с митинги в щатите от т.н. Ръждив пояс - Мичиган и Уисконсин, известни като "синята стена" заради подкрепата им за демократите, но пък които Доналд Тръмп успя да спечели изненадващо преди четири години. Във всички колебаещи се щати разликата между Тръмп и Байдън е под 5%-ата статистическа грешка.

Два екипа на БНТ отразяват изборите в САЩ от мястото на събитието

БНТ ще проследи изборите не само в новинарските емисии „По света и и у нас“ и актуалните предавания. В реално време това се случва и в специалната секция „САЩ2020“ на дигиталната ни платформа BNTNEWS.

Следете изборите за американски президент по БНТ 1 и онлайн на bntnews.bg и в мобилното ни приложение bntnews.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Допускат ли непълнолетни без родители в пловдивските молове?
Допускат ли непълнолетни без родители в пловдивските молове?
Вечерен час за ресторанти и кафенета в София, Пловдив и Благоевград (Обзор)
Вечерен час за ресторанти и кафенета в София, Пловдив и Благоевград (Обзор)