НОВИНИ

Предизборната кампания в САЩ под знака на пандемията

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:48, 30.10.2020
Чете се за: 02:07 мин.
По света

Летища, паркинги, дистанция и маски или не съвсем - предизборната кампания в Съединените щати премина под знака на пандемията. Почти маратонска надпревара във финалните дни преди Изборния ден на 3 ноември. Как се промени форматът на партийните конференции, а след това и на митингите на кандидатите? И с какво ще бъде запомнена тази кампания?

Зрелищно започна същинската битка между Джо Байдън и Доналд Тръмп.

Дотук се стигна след безпрецедентна изцяло виртуална конференция на Демократическата партия, която издигна Байдън за свой кандидат за президент. В реч в родния си Уилмингтън, щата Делауеър, демократът прие номинацията с обещанието да донесе светлина и обединение:

"Настоящият президент обви Америка в мрак прекалено дълго. Твърде много гняв, твърде много страх, твърде много разделение", заяви Байдън.

Изборът на Републиканската партия беше по-скоро формален. В контраст с демократите, конференцията на републиканците беше отчасти на живо, а сцената, от която Тръмп прие номинацията, пищна.

"Джо Байдън не е спасител на американската душа. Той е разрушител на работните места и ако му се даде шанс, ще разруши и американското величие", коментира Тръмп.

Но тази предизборна кампания беше далеч от обичайния си блясък - пандемията наложи нов формат.

Митингите на Доналд Тръмп се провеждаха на летища, спазването на дистанция и носенето на маска видимо не беше приоритет, включително за самия президент. Плюс осезаемо присъствие на многобройните членове на фамилия Тръмп и сдържаната Мелания.

Доста по-умерени и малобройни бяха предизборните събития на Джо Байдън, често на паркинги, където участниците оставаха в собствените си автомобили или седяха на голямо разстояние едни от други. С по-скоро дискретната, но любяща подкрепа на Джил Байдън - съпругата на демократа.

На митингите на Тръмп имаше и такива моменти.

"Можем да споделим микрофона. Благодаря ви много, благодаря, президент Тръмп. Имам сценична треска!", заяви съветникът в Белия дом Хоуп Хикс.

А предизборните прояви на Байдън понякога изглеждаха и така.

"Седял съм в Овалния кабинет и с двамата кандидати за президент и мога да ви кажа, че те са напълно различни", обяви Барак Обама.

COVID кризата беляза и предизборните дебати. Кандидатите участваха в пряк сблъсък само два пъти и веднъж задочно. Неочаквано внимание беше отделено на кандидат-президентския дебат.

Тръмп и Байдън се изправиха един срещу друг за първи път в края на септември. Обиди, взаимно прекъсване, хаос - така ще бъде запомнен първият телевизионен дебат в Кливланд. После дойде новината за положителния тест на републиканеца и отлагането на втория дебат. Все пак задочен спор на позиции имаше в средата на октомври в преки предавания с участието на кандидатите, но излъчвани едновременно по различни телевизии. Последният преди изборите дебат се състоя на 22 октомври при далеч по-възпитан тон, като победителят от него се оказа модераторът - журналистката от NBC Кристин Уелкър, заради умелото водене.

Контраст, макар и в резултат на обстоятелствата, имаше и на финала на кампанията. В един и същи ден двамата кандидати бяха във Флорида.

Тръмп държа реч в продължение на час и 20 минути под палещото слънце. Заради горещината поне 17 души потърсиха медицинска помощ.

Дъждът прекъсна речта на Байдън. Но той не пропусна да прикани привържениците си да гласуват веднага и да не чакат последния момент на 3 ноември.

Снимки: БГНЕС

Въпреки пандемията или може би именно заради нея, тази необикновена предизборна кампания вероятно ще е най-скъпата в историята.

Два екипа на БНТ отразяват изборите в САЩ от мястото на събитието

БНТ ще проследи изборите не само в новинарските емисии „По света и и у нас“ и актуалните предавания. В реално време това се случва и в специалната секция „САЩ2020“ на дигиталната ни платформа BNTNEWS.

Следете изборите за американски президент по БНТ 1 и онлайн на bntnews.bg и в мобилното ни приложение bntnews.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално за БНТ: Продуцентът на Евровизия 2021 увери, че конкурсът ще се проведе
Специално за БНТ: Продуцентът на Евровизия 2021 увери, че конкурсът ще се проведе
В търсене на будители: Денислав Коджабашев за спорта и победата на духа
В търсене на будители: Денислав Коджабашев за спорта и победата на духа