НОВИНИ

От снайперисти до изкуствен интелект - супермерки за сигурност в Париж за откриването на Олимпиадата

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:18, 24.07.2024
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Снайперисти, водолази и камери с изкуствен интелект са малка част от армията и арсенала, които ще бъдат моболизирани за откриващата церемония на Олимпиадата в Париж. За безопасността на 300 хиляди зрители, включително държавни лидери, ще отговарят 45 хиляди полицейски служители, 10 хиляди войници и 20 хиляди частни охранители.

Гарантирането на сигурността е затруднено от рисковия характер на избраното място - район под открито небе, край бързотечаща река, заобиколена от стотици сгради. За първи път церемония по откриване на лятна Олимпиада ще се проведе извън стадион.

Час преди началото около Париж влиза в сила 150-километрова зона, забранена за полети. Снайперисти ще бъдат разположени на всяка висока точка по маршрута на речния парад в контекста на покушението срещу Доналд Тръмп. Полицейски катери с водолази и сонарно оборудване ще сканират дълбините на Сена. 85-те лодки в официалния парад и плавателните средства по поречието ще бъдат проверявани от специално обучени кучета и сапьори. Налични са заграждения и мрежи, които да бъдат хвърлени във водата при нужда.

"Разполагаме ссъс сапьорски екипи и кучета. Има системи за борба с дронове, а с радари и водолази, които патрулират по река Сена", каза ген. Лионел Катар.

Изоставени бяха първоначалните планове за събиране на един милион зрители край Сена. Експерти отбелязват, че сега рисковете са се повишили заради войната в Украйна, обстановката в Израел и Газа, както и социално-политическото напрежение в самата Франция. От миналата седмица центърът на Париж е превърнат в крепост с 44 хиляди метални заграждения по двата бряга на Сена. В охраняемата зона се влиза единствено срещу QR код. Допускат се само местни жители и хора с хотелски резервации.

"Малко съм разтревожена, защото винаги има риск от атентат, винаги има нещо надвиснало. Това обаче са лично мои страхове. Иначе се надявам всичко да мине добре и хората да се забавляват максимално", казва Паолина - жителка на Париж.

През следващите седмици в Париж ще бъдат и 1750 полицаи от чужбина.

"Има много туристи, които не знаят френски, но ползват малко английски и ние говорим с тях. Разбира се, говорим и с британски гости. Общуваме с хората, правим снимки, стараем се хората да се чувстват в безопасност и да знаят къде да отидат", казва Попи Голдман - полицай от Великобритания.

Френските власти са в готовност да посрещнат и евентуални кибератаки, насочени срещу системата за продажба на билети и друга инфраструктура. От няколко месеца Париж обвинява Кремъл в организирана онлайн кампания за насаждане на прекомерни страхове и съмнения за готовността на Франция за игрите.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драматичен обрат в Париж: Мароко е победител в рестартирания сблъсък с Аржентина
Драматичен обрат в Париж: Мароко е победител в рестартирания сблъсък с Аржентина
Берое потвърди участието си в НБЛ за сезон 2024/25
Берое потвърди участието си в НБЛ за сезон 2024/25