НОВИНИ

Български атлети спечелиха 16 медала на Олимпиада за трансплантирани

bnt avatar logo
от БНТ
21:16, 24.07.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

11 български трансплантирани атлети постигат забележителни успехи в Португалия. Само за първите два дни от Европейското първенство за трансплантирани, нашите спортисти спечелиха над 15 медала. За тях отличията са радост, но повод да кажат - донорството спасява живот.

Георги Пеев - единственият българин с два трансплантирани органа - сърце и бъбрек. Вероятно заради това и с двойна сила за живот. За пореден път триумфира в плуването - с нови четири златни медала.

"Чак и аз си се изненадах от себе си. Важното е, че се представих добре. Ние сме, и аз включая, сме живото доказателство, че донорството е живот. Можем да бъдем физически активни хора", каза Георги Пеев.

В живота - дядо на две деца, който 18 години живее с трансплантирано сърце. В спорта - отдаден атлет. Огнян Ганчев спечели два златни и два сребърни медала в плуването, но и сребро в бадминтона.

"Беше трудно, но подготовката, която направихме близо 3 или 4 месеца помогна за това да се реализираме добре. И да покажем, че България стои много добре на картата", сподели Огнян Ганчев

11 са българските участници в Европейското за трансплантирани атлети. До късния следобед бяха спечелили 16 медала в седем дисциплини. За тях медалите са само един повод отново да кажат донорството спасява животи, но и да посочат проблемите.

"Проблемът в България е ясен, той е организационен. България няма донор идентификация, пропускат се донорски ситуации в донорските центрове, които са 30-тина на брой, координаторите по донорство в огромната си част не работят, въобще системата е направена така, че да не работи активно", обясни Георги Пеев.

Колко е важно посланията на трансплантираните да бъдат чути, показва статистиката.

От началото на годината у нас са извършени общо 9 бъбречни трансплантации. Нуждаещи са близо 800 души. Също от началото на годината е извършена само една сърдечна трансплантация, а нужда от ново сърце имат 36 българи.

"Много ме натъжава. Не можете да си представите какво е това да чакаш, да чакаш и дните отминават, а донорска ситуация просто не идва от никъде. Това да броиш дните, които остават, които са ти дали там една или две години живот, ако нямаш орган", каза Огнян Ганчев.

А освен здраво, сърцето трябва да бъде добро и да показва верните решения, каквото е донорството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова Зеландия надигра Гвинея в Група A на олимпийския турнир по футбол за мъже
Нова Зеландия надигра Гвинея в Група A на олимпийския турнир по футбол за мъже