НОВИНИ

Отново словесен дуел между президента Радев и управляващите

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:10, 24.07.2020
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Президентът Румен Радев и парламентарната група на ГЕРБ отново кръстосаха шпаги.

С декларация от парламентарната трибуна управляващите обвиниха държавния глава, че разделя нацията, призовава за бунтове и се стреми към президентска република. Румен Радев отговори, че рокадите в правителството са опит да се печели време, от което България губи и отново призова за оставка на правителството и на главния прокурор.

Управляващите обвиниха президента, че с речта си на протеста вчера отново е показал, че за него е непосилна задача да олицетворява единството на нацията.

"С вдигнат юмрук, с подбуди за метеж и обиди срещу законно избраното правителство на България - той призова за разпускане на Народното събрание. Призивите на държавния глава от площада и на разследван за престъпления олигарх във "Фейсбук" подозрително съвпадат. Подбудителството към престъпления и нарушения на обществения ред също е престъпление, г-н президент!" заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Според ГЕРБ няма тема от обществения живот, по която президентът Радев да е насърчил диалога между институциите, политическите сили и обществото, включително и в кризата с коронавируса. А на искането му за разпускане на парламента и промяна в конституцията го призоваха:

"Вече е крайно време ясно да заяви своите претенции и неговото желание за въвеждане на "президентска република". Под прикритието, че чува гласа на народа, всъщност той руши демокрацията, като не спазва законите и Конституцията и на практика отправя призиви за еднолично управление. Румен Радев не се ограничава само до това да всява недоверие в българските институции, но често прави това и критикува дори европейските, явно вдъхновен от модела на различни диктатори", допълни Дариткова.

От ГЕРБ настояват всички политически партии ясно да заявят своята позиция подкрепят ли действията на държавния глава.

По-късно в отговор президентът Румен Радев каза, че се вслушва в думите на хората.

"Виждам млади и стари с трибагреника, и мисля, че преживяваме някакво пречистване, защото след години на лъжи, на унижения, българите изричат истината открито, с кураж и достойнство. Изходът е един - оставка на правителството и на главния прокурор, и предсрочни избори", заяви Радев.

Според държавния глава страната ни има нужда от управление,чийто основен приоритет да бъдат сигурността и благоденствието на българите, а не интересите на бизнес кръгове.

"Вземам страната на хората, искам да видя управление, което да налага и да бъде пример за законност и спазване на Конституцията, а не да ги погазват. Управление, което да върши смислени реформи, да модернизира страната и да ни интегрира в Европа, а не да ни отдалечава от Европа. Ето това искам да видя и затова ще се борим всички - каквито необходими конституционни и законови промени трябва да се извършат - да се извършват", коментира още държавният глава.

На въпрос дали вижда политическа воля за промяна, президентът заяви, че има силна гражданска воля, от която ще се роди и политическата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в страната
Протести в страната
Статистика на управлението: 14 министерски рокади и оставки в кабинета "Борисов 3" от началото на мандата му
Статистика на управлението: 14 министерски рокади и оставки в кабинета "Борисов 3" от началото на мандата му