НОВИНИ

Криза в болницата в Добрич: инфекциозното отделение е пред закриване

bnt avatar logo
от БНТ
19:50, 24.07.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Рекорден брой новозаразени с коноравирусна инфекция има днес в Добрич - 27. Ковид-секторът в многопрофилната болница остана и без договор със здравната каса, защото инфекциозното отделение е пред закриване.

Инфекциозното отделение е пред закриване, защото липсват специалисти. По време на извънредното положение със заповед на здравния министър беше направен компромис и въпреки, че в цялото болнично заведение няма нито един инфекционист, беше сключен договор по клинична пътека 104 - за пациенти с COVID-19 без усложнения.

Д-р Бисерка Пачолова, директор на РЗОК - Добрич: Това разпореждане изтече с прекратяване на извънредното положение. След това, с въвеждане на епидемичната обстановка, вече има изискване да се спазват условията в рамковия договор и за изпълнението на тази пътека задължително да има инфекционист.

От здравната каса допускат и друга възможност.

Д-р Бисерка Пачолова, директор на РЗОК - Добрич: Ние можем да приемем инфекционист и само като консултант, дори и на граждански договор, защото това си е инфекциозна пътека и тя не може да бъде лекувана от друг специалист.


Ръководството на болницата обаче не приема това като компромис. За да продължи работата на инфекциозното отделение бяха необходими поне двама специалисти.

Д-р Светозар Байчев, изп. директор на МБАЛ - Добрич: На график, на 7-часов работен ден, които да са денонощно на разположение на лечебното заведение. В противен случай, няма как да се случи - от мъртви души и от консултанти на този етап нямаме нужда.

От Регионалната здравна инспекция коментираха, че финансирането на клиничната пътека не касае пациентите и те заплащат само потребителска такса. От здравната каса уточняват, че за тежките случаи на COVID-19 договорът не е прекратен.

Автор: Надежда Карапанчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3-годишно дете с коронавирус почина в Белгия. Европа с нови мерки срещу заразата
3-годишно дете с коронавирус почина в Белгия. Европа с нови мерки срещу заразата
Наско Сираков вече е президент на Левски
Наско Сираков вече е президент на Левски