НОВИНИ

Пакт за миграцията в ЕС: Страни, които не искат мигранти, ще плащат на другите

Ще намалее ли нелегалната миграция и кога новите правила влизат в сила?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:00, 20.12.2023
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

Държавите от Европейския съюз, които не искат мигранти, ще трябва да плащат на останалите, които ги приемат. Това предвижда новият Пакт за миграцията и убежището, одобрен днес от европейските институции.

Пактът реформира изцяло сега действащите правила. Целта е да се подобри контролът и идентификацията на мигрантите и кандидатите за убежище още на външните граници на Съюза.

Предвидени са и по-бързи процедури за връщане към страните на произход при отказ за пребиваване в ЕС.

Три нощи и два дни парламентът, държавите членки и Комисията преговаряха непрекъснато и успяха да постигнат споразумение по пет важни законодателни предложения - част от Пакта за миграцията. След повече от 10 години безуспешни опити за реформа на политиката за миграцията и убежището Европейският съюз за първи път постига напредък.

"Днес е наистина исторически ден. Обградена съм от колеги, които не са спали дни и нощи. За мен лично това е много емоционален момент, аз идвам от остров в Средиземно море и много добре знам колко е важно, че най-после приемаме Пакта за миграцията и убежището. Това вероятно е най-важното законодателно решение за този мандат", заяви Роберта Мецола, председател на Европейския парламент.

Новите правила въвеждат задължителна проверка и бърз скрининг на мигрантите и търсещите убежище по външните граници на ЕС. Предвижда се задължителна лицева идентификация и снемане на пръстови отпечатъци. Ще се проверява здравословното състояние на тези, които искат да влязат в ЕС и дали те представляват заплаха за сигурността.

"Всички, които биха могли да получат убежище в ЕС, трябва да преминават по външните граници през задължителни процедури за бърза обработка на молбите им. Предвидени са ефективни връщания в страните на произход за онези, които нямат законно основание до получат европейска защита", допълни Маргаритис Схинас, заместник-председател на Европейската комисия.

Новият Пакт за миграцията въвежда така наречената "задължителна солидарност" с държавите, подложени на засилен миграционен натиск. Останалите трябва да избират как да им помогнат - или като приемат мигранти, или като плащат финансови компенсации, за да не приемат.

За всяка държава всяка година ще бъде определяна квота за броя на мигрантите или търсещите убежище, които може да приеме. Очакванията са новите по-ясни правила значително да ограничат броя на нелегалните мигранти в ЕС.

"Мисля, че държавите членки много добре разбират, че всички ще спечелят, ако си помагат една на друга и всички ще са губещи, ако откажат да го правят", каза още Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи.

Новите правила за миграцията предвиждат и въвеждане на още по-строги правила при кризисни ситуации, свързани с увеличен миграционен натиск. Очаква се Пактът окончателно да бъде приет и да влезе в сила във всички страни на ЕС преди евроизборите догодина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвориха пътя за ГКПП "Кулата"
Затвориха пътя за ГКПП "Кулата"
Ще може ли Доналд Тръмп да участва в надпреварата за Белия дом?
Ще може ли Доналд Тръмп да участва в надпреварата за Белия дом?