НОВИНИ

Пловдивският лекар, застрелял крадец, получи втора оправдателна присъда

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:46, 27.09.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Лекар от Пловдив получи втора оправдателна присъда за убийство на крадец, влязъл в работилницата му през март 2018 г. След като делото беше върнато за доразследване от апелативните магистрати, Окръжният съд отново постанови, че доктор Иван Димитров е невинен, въпреки, че е ранил смъртоносно извършителя на множество кражби Георги Джевизов. Медикът обаче получи 2-годишна условна присъда заради незаконно притежание на пистолет.

През нощта на 1 срещу 2 март 2018 г. Георги Джевизов, по прякор Жоро Плъха, разбива две врати и влиза в работилницата на д-р Иван Димитров. Рентгенологът слиза от апартамента си, носейки незаконно притежаван пистолет. В последвалата схватка крадецът хвърля два ножа, лекарят отговаря с изстрели.

Тялото на Георги Джевизов беше намерено часове по-късно, на 100 метра от къщата на лекаря. В хода на разследването стана ясно, че по време на кражбата Джевизов е бил дрогиран и агресивен.

Иван Димитров беше задържан за убийство, а арестът му преди 3 години и половина предизвика граждански протести. Хората настояваха лекарят да бъде освободен, защото се е отбранявал.

Днес, втората му оправдателна присъда, майката на жертвата прие с разочарование.

Как е оправдан бе, може ли така да е оправдан, да го убие пък и оправдан да стане. Д-р Димитров много пари дава, каза Златка Атанасова.

Участници в протестите в защита на д-р Димитров смятат, че решението е справедливо и ще съхрани един медик с добра репутация.

За мен той е прекрасен човек , услужлив , работлив, каза Анастасия Атанасова.

От прокуратурата настояват за осъдителна присъда. Адвокатите на семейството на жертвата също мислят да обжалват.

Тук няма разнобой между нас. Единствената разлика беше в начина на изтърпяване на наказанието – прокурорът твърдеше, че трябва да бъде условно. Аз твърдях, че трябва да бъде ефективно, каза Красимир Елдъров, защитник на семейството на Георги Джевизов.

Д-р Димитров получи условна присъда от две години за притежание на незаконно оръжие.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четвърти ден продължава хаосът по британските бензиностанции
Четвърти ден продължава хаосът по британските бензиностанции
Уволнения в градината, в която дете получи химически изгаряния заради дезинфектант
Уволнения в градината, в която дете получи химически изгаряния заради дезинфектант