НОВИНИ

Уволнения в градината, в която дете получи химически изгаряния заради дезинфектант

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:36, 27.09.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Уволнения в столичната детска градина, в която дете получи химически изгаряния от дезинфектант преди около две седмици. Проверката по случая е установила, че неглижиране при съхранението на дезинфектантите е причина за инцидента с 2-годишното момиче. Добрата новина е, че към момента детето се възстановява.

Трима помощник-възпитатели са уволнени, а две медицински сестри са освободени от кмета на район Младост заради инцидента с 2-годишното дете.

Нееднозначно беше установено, че има неглижиране и несериозно отношение в контекста на съхранение на препаратите, като същият беше намерен на необезопасено за децата място, каза Нели Манчева, главен експерт дирекция "Образование" към СО.

Дезинфектантът е разрешен за употреба, правилно разреден, правилно използван, но попадайки върху кожата, в този смисъл детската кожа може да причини тежки изгаряния, допълни Нели Манчева.

Бащата на 2-годишното дете Георги Събински заяви за "По света и у нас", че не може да обвини никого за инцидента. В телефонен разговор призна, че е изгледал записи от камерите в детското заведение, на които се вижда как се разнасят препарати.

Персоналът, който е работил в първата смяна сутринта още, след като са приети дечицата, има пропуск по отношение на съхранението така да го кажем на разтвора на дезинфектанта, с който се прави почистването, каза Наталия Маринова, директор на ДГ 56 "Здравец".

Сглобявайки пъзела от видяното от видеокамерата, немарливост е причина и евентуално за провокиране на този инцидент, допълни тя.

Днес детето вече е добре, през няколко дни посещава "Пирогов" за интервенции.

В момента не посещава детска градина, а след пълното си възстановяване няма да се върне в същата, увери бащата. Директорката на детската градина увери, че няма да допусне подобен случай да се повтори. А заради уволнения персонал към момента децата са събрани в една яслена група.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивският лекар, застрелял крадец, получи втора оправдателна присъда
Пловдивският лекар, застрелял крадец, получи втора оправдателна присъда
Има данни за замърсяване на водата в района на заседналия кораб (ОБЗОР)
Има данни за замърсяване на водата в района на заседналия кораб (ОБЗОР)