НОВИНИ

Има данни за замърсяване на водата в района на заседналия кораб (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
20:28, 27.09.2021
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Има замърсяване на морската вода в района на заседналия край Камен бряг кораб. Това показва анализът на взетите проби от експерти на Басейнова дирекция - Варна. Установено е завишено съдържание на нитритен азот. Плаващият кран, с който ще бъде разтоварен "Вера Су", вече е застанал до заседналия кораб.

По-рано днес водолази осигуриха допълнително кораба, а разтоварването все още не е започнало. След разтоварването, корабът ще бъде транспортиран до пристанище "Варна", където ще остане, докато собственикът не заплати направените от държавата разходи.

След вчерашната заповед на министъра на транспорта за незабавно разтоварване и изтегляне на заседналия край Камен бряг кораб, спасителната акция най-после е в ход.

На палубата на плаващия кран е монтирана машина за пълнене на торби с вместимост 1 тон. Те ще бъдат прехвърлени на баржа, която ще транспортира азотния тор до Пристанище Варна.

За да не се стига дотук, държавните институции е трябвало веднага да се намесят, смятат експерти по морско право.

Държавата трябваше да се намеси, дотолкова доколкото нейният интерес е защитен изцяло от застраховката на кораба. Корабособственикът в момента носи пълната отговорност за станалото, въпреки че явно това е грешка на екипажа. Държавата винаги може да задържи кораба и товара, за да обезпечи разходите си по спасяването, каза Христо Раев, адвокат по морско право.

Не са редки случаите, при които корабособствениците злоупотребяват с настъпилата аварийна ситуация, твърди юристът.

Корабособтвениците избягват да поискат спасителна операция, тъй като спасяването на море за човешкия живот е безплатно, но спасяването на имущество е с възнаграждение за спасители.

Пробите, взети от Басейновата дирекция във Варна, показаха завишени нива на нитритния азот в морската вода. Разтварянето на азотния тор може да доведе до бурен цъфтеж на водораслите, казват учените от Института по океанология.

Ще има цъфтеж, след това гниене, това гниене ще изчерпи кислорода, който пък ще доведе до мор на дънни организми, обясни Огняна Христова – химик в Института по океанология.

Много по-сериозни биха били последствията, ако има разлив на гориво. Сериозни са притесненията и на хората, които стопанисват резервата Яйлата.

При влошаване на метеорологичната обстановка, може да доведе до разцепване на съда, изтичане на тази тор във водата, смята Пенко Георгиев, директор на Историческия музей в Каварна, управляващ Яйлата.

Бедствената ситуация се оказва атрактивна за туристите ,които идват да снимат кораба.

Мястото е специално за мен, като обстановка, като спомени и се вълнувам какво се случва тука, казва Петьо Георгиев.

Близо 3000 души са посетили Яйлата за седмица, откакто корабът заседна край Камен бряг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уволнения в градината, в която дете получи химически изгаряния заради дезинфектант
Уволнения в градината, в която дете получи химически изгаряния заради дезинфектант
Стълкновения между феновете на Локо София и Славия
Стълкновения между феновете на Локо София и Славия