НОВИНИ

По-кратък срок за бустерна доза, до седмици се очаква нова ковид вълна (ОБЗОР)

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:13, 30.12.2021
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Здравните власти съкратиха срока за поставяне на бустерна доза от ваксините срещу ковид от 6 на 3 месеца. 90 дни е и срокът, след който преболедувалите могат да се имунизират, съобщиха от здравното министерство.

Ден преди края на годината желаещите да се ваксинират срещу коронавирус в столичната болница "Света Анна" са много. Слав и Десислава са поставили втора доза преди 6 месеца. Днес са редят на опашката за бустерна доза.

"Много ни изплашиха новините с тези огромни количества заболели - решихме, че е по-добре да се подготвим", казва Слав.

От утре срокът за поставяне на трета доза се съкращава от 6 на 3 месеца след завършена имунизация, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Изследванията показват, че този интервал от три месеца осигурява достатъчно силен имунен отговор. Така че човекът, направил бустерна доза, да получи максимална защита в сравнително кратък период", обясни той.

При ваксината на "Янсен" срокът за поставяне на бустерна доза е два месеца. Правилото важи само за хората над 18 години.

"Засега никъде по света няма препоръка да се прави бустер на децата", заяви доц. Кунчев.

Министерският съвет отпуска 860 млн. лв. енергийни помощи

Здравните власти уверяват, че до утре електронната система ще бъде пренастроена и ще позволява поставяне на бустерна доза по съкратените срокове.

"В очакване сме на нова вълна, в очакване сме на Омикрон и сме длъжни да подготвим всички усилия, средства и ресурси обществото да може да мине през тази вълна с възможно най-малко загуби във всякакъв аспект", каза здравният министър проф. Асена Сербезова.

Следващата ковид вълна ще ни удари след 2 - 3 седмици, каза премиерът Кирил Петков.

"Имаме три седмици, в които трябва да увеличим ваксинацията максимално, особено за възрастното население на България, защото това е единственият начин да предотвратим запълването на болниците и потенциалните рискове от затваряне на икономиката, затваряне на училищата", обясни премиерът.

Кабинетът реши всички пенсионери, които се ваксинират с три дози от началото на януари до края на юни, да получат еднократно 75 лева към пенсиите.

"Тези, които се ваксинират от първи януари, ще могат да получат тези добавки още през февруари, така че няма да чакат въобще", заяви Кирил Петков.

Това са хората, които са най-уязвими по отношение на усложнения от заболяването, те имат и други придружаващи заболявания. И това е и най-често населението, което се усложнява в болничните лечебни заведения, допълни здравният министър.

Мярката 60 на 40 ще бъде удължена и догодина. За целта са осигурени 120 милиона лева. Кабинетът е осигурил и 750 милиона лева за ковид добавка от 60 лева към пенсиите на всички възрастни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В новогодишната нощ бъдете с "Музика безкрай" и най-обичаните български певци по БНТ1!
В новогодишната нощ бъдете с "Музика безкрай" и най-обичаните български певци по БНТ1!
Държавата отпуска допълнителни пари на бизнеса заради скъпия ток (ОБЗОР)
Държавата отпуска допълнителни пари на бизнеса заради скъпия ток (ОБЗОР)