НОВИНИ

Министерският съвет отпуска 860 млн. лв. енергийни помощи

Калина Попова
от Калина Попова
17:10, 30.12.2021
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

На брифинг след последното редовно заседание на МС за годината министрите обявиха предприетите мерки по отношение на енергийната криза и настъпващата ковид вълна у нас.

Вижте повече в прякото включване на Ирина Цонева

"Проблем номер едно е енергийната криза - абсолютно сме наясно, че в момента бизнесите имат огромни затруднения с покриване на своите енергийни разходи, както и разпределителните дружества имат силни затруднения, които могат да се отразят на цената за бита. Решихме да допълним енергийните помощи с допълнителни 860 млн. лв.", заяви премиерът Кирил Петков.

Енергийният министър уточни, че тези средства са част от предвидения вече пакет в помощ на бизнеса.

Имаме три седмици, в които трябва да увеличим ваксинацията максимално, особено за възрастното население на България, защото това е единственият начин да предотвратим запълването на болниците, спирането на икономиката и затварянето на училищата, допълни Кирил Петков.

"Добавката от 75 лв. ще бъде за всички пенсионери, които ще се ваксинират от 1 януари, всички, които вече са се ваксинирали с три дози и всички, които са се ваксинирали съответно с първа, втора или трета доза. С експертите обсъдихме да съкратим срока между втора и трета доза", обясни премиерът.

Всички, които са се ваксинирали през януари, ще получат добавките си с пенсията за февруари. Ще се отпуснат и допълнителни 750 млн. лв. за осигуряване на ковид добавките от 60 лв. към всички пенсии.

Гласувани са и допълнителни 120 млн. лв. за продължаване на мярката 60:40 за бизнеса, която ще бъде в подкрепа на около 80 000 работещи.

Готви ли се нова помощ за бизнеса - работодателите на среща при президента

Министърът на енергетиката Александър Николов обясни, че отпуснатите средства за електроенергия през този отоплителен сезон ще достигнат 1,5 млрд. лева - предвидено е директно изплащане на трудовите дефицити в енергоразпределителните дружества и намаляване на цените на услугите.

"Отвъд мерките за електроенергия, ще бъдат подпомогнати и потребителите на природен газ. Помощите за този отоплителен сезон ще достигнат общо 2 милиарда лева", каза Николов.

В очакване сме на нова ковид вълна, на Омикрон и сме длъжни да подготвим всички средства и ресурси, за да може обществото да премине през тази вълна с най-малки загуби, заяви здравният министър Асена Сербезова. Тя подчерта и нуждата от ваксинация.

"Защо се обръщаме към по-възрастните - защото във всички статистики това са хората, които са най-уязвими по отношение на заболяването, имат и други придружаващи заболявания и всъщност в болниците това е и населението, което най-често се усложнява".

Секвенирането на ковид пробите се очаква след Нова година и тогава ще се разбере дали в България има заразени с Омикрон.

"Очакваме да се повиши ваксинирането и заради настъпването на новата вълна, и заради финансовите стимули", каза още здравният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Сандански дарява средствата за новогодишния концерт на деца в нужда
Община Сандански дарява средствата за новогодишния концерт на деца в нужда
Разкриха наркооранжерия, скрита във фургони в шуменското село Златна нива (СНИМКИ)
Разкриха наркооранжерия, скрита във фургони в шуменското село Златна нива (СНИМКИ)