НОВИНИ

Как да защитим дома си от обири, когато ни няма по празниците?

bnt avatar logo
от БНТ
13:07, 30.12.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Традиционно за празниците много от нас пътуват, за да прекарат Нова година в спа или ски курорт, при свои близки, а понякога дори извън страната. Това знаем, че е и най-удачното време за крадците да влязат в дома ни. Практиката показва, че по време на празниците обирите зачестяват. Ето какво можем да направим, за да защитим жилището си.

При добре планиран обир, крадците предварително проучват дали в жилището има някого. Затова един от най-важните съвети на полицаите към хората, които няма да са си вкъщи по празниците, е да не споделят къде ще почиват.

"Да се ограничим в социалните мрежи, да парадираме или да насочваме накъде ще пътуваме, къде ще бъдем и за колко време", заяви главен инспектор Сергей Алексов, ОДМВР-Благоевград.

Пари в брой, злато, скъпа и лесно преносима техника, са едни от най-привлекателните неща за влизащите в жилището ни с взлом. Затова добре е, ако отсъстваме за повече време, да преместим подобни предмети при наши близки.

Ако живеем в блок е добре входната врата да се заключва. Всички прозорци и врати на терасите в апартамента също трябва да са грижливо затворени.

"Ако някой от съседите около нас си останат на място, вкъщи, да ги молим да наглеждат домовете и всички съмнителни неща, които ни е направило впечатление, че не са в нормалното си положение, да им обръщаме внимание и да уведомяваме компетентните органи като се обаждаме на 112", допълни главен инспектор Сергей Алексов, ОДМВР-Благоевград.

Органите на реда съветват, ако станем обект на кражба, никога да не действаме сами и на своя глава, тъй като това може да се окаже изключително опасно.

Репортер: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановена е телефонната и интернет връзка в родопското село, останало без покритие половин месец
Възстановена е телефонната и интернет връзка в родопското село, останало без покритие половин месец
Валежите продължават и в следобедните часове
Валежите продължават и в следобедните часове