НОВИНИ

Все още не е установен нарушителят, навлязъл незаконно в територията на Мелнишките пирамиди

bnt avatar logo
от БНТ
18:46, 30.12.2021
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Все още не е установен нарушителят, който навлезе с тежка техника в защитената територия на Мелнишките пирамиди.

Сигнал, че багери копаят в района на природните забележителности, беше подаден от туристи, а за него съобщи министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

От 1000 до 50 000 лева е глобата, която може да бъде наложена на собственика на строителната техника, използвана за заравняване на терена, който попада в обхвата на защитената територия на Мелнишките пирамиди.

"Към днешна дата не сме установили нарушител, но имаме транспортно средство, заснето от жалбоподател, което ще проверим. Ще проверим кой е собственикът и ще сезираме прокуратурата", обясни Людмила Зашева - главен експерт към РИОСВ-Благоевград.

Видяхме, че има нарушение, не можем така да предполагаме, има органи, които ще кажат как стоят нещата, заяви кметът на Мелник Сашо Филипов,.

Засегнатата от изкопните дейности площ е около 2 декара. Все още не е изяснено, какво точно е било планирано да се направи в района.

"Оформената площадка е много близо до църквата "Света Петка", на този етап не можем да кажем, че се прави паркинг. Установени са изкопни дейности, като земните маси от изкопа на ската са използвани за заравняване на едно сухо дере, което е прилежащо към ската", обясни Людмила Зашева.

При изкопните дейности няма засегнати пирамиди. Незаконно добитата дървесина в района е конфискувана от горските служители.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Димитрова: Това е признание за всички хора, свързани с нашия успех
Весела Димитрова: Това е признание за всички хора, свързани с нашия успех
София, Пловдив и Стара Загора се отказаха от новогодишна заря
София, Пловдив и Стара Загора се отказаха от новогодишна заря