НОВИНИ

Владимир Богдански - операторът, който беше навсякъде

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:10, 30.12.2021
6353
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

В края на всяка година се връщаме към моментите, променили света. През 2021 един оператор от БНТ беше на първия ред на историята на повечето най-важни събития - политически, спортни и културни.

Като пратеник на БНТ, операторът Владимир Богдански беше в различни точки на света, за да заснеме някои от най-запомнящите се кадри и репортажи на отиващата си година.

За Владимир Богдански 2021 може да бъде описана и така:

  • повече от два месеца извън България,
  • над 45 PCR теста, направени заради служебни пътувания,
  • десетки часове на летища,
  • първо излитане от София - на 17 януари,
  • последно заминаване - на 17 декември,
  • най-далечни полети - до Токио и Вашингтон.

Отразявал е трите вота зад граница - в Истанбул, клетвата на президента Джо Байдън, срещата му с руския президент Владимир Путин в Женева, Олимпиадата в Токио, подготовката на Хърватия за еврозоната, проектите на Европейската космическа агенция в Португалия, европейските политики на сближаване, Детската Евровизия в Париж.

"Трябва да кажа, че тази и предишната година откъм служебни пътувания бяха най-слабите. Рязко много намаляха пътуванията. Предишни години съм пътувал по 5-6 пъти в месеца, а тази година са 10 - каквото съм правил за два месеца, сега е за цялата година", споделя Влади.

Дори и така да е, командировките му изглеждат така:

През тази година Владимир Богдански имаше шанса да наблюдава героите на деня от първия ред.

"От първия ред, но това, което хората виждат всъщност зад камера, не е толкова "светско", както обича да казва една наша колежка и не е толкова вълнуващо. Защото трябва да си следиш техниката - дали си стартирал камерата, дали имаш звук, как е светлината, как ще се монтира. Предишни години са ме нападали, в Истанбул са ми слагали нож в ребрата, защото снимам. Има и неприятни моменти, но това остава зад кадър", разказва той.

Най-вълнуващото събитие за него е Олимпиадата в Токио, където е екип със спортния журналист Илия Илиев. Заедно са при спечелването на златните медали на българските гимнастички.

"С Илия дори леко бяхме депресирани, че до последния ден не бяхме присъствали на нито един от медалите, които българите взеха, а бяха нашите колеги и емоцията беше страхотна! Това, че нямаше публика, изобщо не подейства на момичетата. Беше невероятна емоция и се предаде и на хората при прякото включване"

Япония е и най-необикновената страна, в която е бил.

"В Япония масово хората не говорят английски - нещо, което мислех, че ще е съвсем различно. Винаги ходеха с телефоните и с някакъв преводач - кажеш нещо, напишат го, казва му, превежда ти го на английски и ти го пуска на телефона", казва Влади.

Най-тежкият му ден професионално е във Вашингтон - заради невижданите мерки за сигурност, присъствието на армията и блокадите при клетвата на Байдън.

"Встъпването в длъжност на Байдън, когато трябваше да прекосим парка "Нешънъл мол", разстояние, което е 500-600 метра, което сигурно щяхме да го вземем с техниката за 10 минути... Ние трябваше да обиколим целия център, целия "Нешънъл мол", да стигнем до другата страна, където ни беше точката за пряко включване и това разстояние го минахме за почти пет часа".

С това пътуване е свързано и усещането маската да залепне на лицето ти за близо денонощие - от влизането на Терминал 2 в София и два полета от общо 14 часа - до влизането в хотела недалеч от Белия дом. Пътуванията по време на ковид изискват много документи, постоянни проверки и винаги крият изненади.

Имахме една ситуация с колегата Сашо Марков на връщане от Женева. На срещата на Путин и Байдън, на самото чекиране, взеха ни багажите, попрегледаха ни документите, всичко беше наред, качихме се в терминала, отидохме на гейта и вече на самото влизане в самолета, пак проверка на документите, решиха, че понеже липсвало час на взета проба, решиха, че не му е валиден, така и не ни обясниха какво се случва и се наложи да не го качат в самия самолет. По супер спешен начин му свалиха багажа и се наложи той да остане.

Но при всичко това, да остане задълго тук му се струва немислимо.

"Пътуването супер много ме зарежда, срещите с нови хора, стъпване на нови места, посещение на нови държави - си е супер зареждащо... вкъщи малко се сърдят, но...".

Влади мечтае за Австралия, където не е бил. Вярва, че догодина пътуванията отново ще бъдат нормална част от ежедневието. И е готов да тръгне по всяко време, с камера, статив, авиуест и сърце, открито за нови места и герои.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бустерна ковид ваксина ще може да се поставя 3 месеца след втората имунизация
Бустерна ковид ваксина ще може да се поставя 3 месеца след втората имунизация
Елица Василева с бронз от турнира за Купа на Русия по волейбол
Елица Василева с бронз от турнира за Купа на Русия по волейбол