НОВИНИ

Лошото време предизвика транспортен хаос в Централна и Северна България

bnt avatar logo
от БНТ
18:29, 30.12.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Двама души загинаха при нов инцидент на пътя Русе - Бяла. Хаос, закъсали камиони и затруднено движение имаше по основни направления след падналия снощи и тази сутрин сняг в Централна и Северна България.

Румънски лек автомобил се преобърна след челен сблъсък с тежкотоварен камион на изхода на село Волово към Бяла. 51-годишен мъж и 25-годишно момиче са загинали на място, а 49-годишна жена е в тежко състояние и с множество счупвания в русенската болница. Шофьорът на тира се е разминал без травми.

Снежната покривка в Русенско не надмина 2 см, а 24 машини се грижат за почистването на пътищата в областта още от снощи. Въпреки това още няколко инцидента със закъсали леки и товарни автомобили затрудниха движението в региона.

Около 10 см снежна покривка предизвика хаос по пътищата във Велико Търново рано тази сутрин. На главния път София-Варна в района на село Шереметя и в двете платна имаше закъсали тежкотоварни камиони. Наложи се да бъдат изтеглени до аварийни площадки, а пътни полицаи регулираха движението.

"Имахме няколко ситуации, основно свързани с тежкотоварни камиони, автомобили, които са крайно неподготвени за преминаване през участъци от републиканската пътна мрежа, с износени протектори на гумите, които възпрепятстват и съответно блокират пътнопочистващата техника, за да могат да си извършат съответно дейностите", коментира инж. Венцислав Ангелов, директор на Областно пътно управление Велико Търново.

А специалистите съветват:

"При тези условия най-важният фактор е да се спазва голяма дистанция и да преценяваме точно настилката пред нас каква е - дали е мокра, заснежена, заледена, дали е киша... и в никакъв случай да не се вдига висока скорост, защото автомобилът става неуправляем", каза Калин Стефанов, автомобилен състезател.

Движението в района на Русе и Велико Търново остана натоварено през целия ден, но няма затворени пътища, а и с повишаване на температурите снегът започна да се топи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивет Горанова: Щастлива съм, че вдъхнах увереност в хората, българите сме велик народ
Ивет Горанова: Щастлива съм, че вдъхнах увереност в хората, българите сме велик народ
Бустерна ковид ваксина ще може да се поставя 3 месеца след втората имунизация
Бустерна ковид ваксина ще може да се поставя 3 месеца след втората имунизация