НОВИНИ

Държавата отпуска допълнителни пари на бизнеса заради скъпия ток (ОБЗОР)

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:02, 30.12.2021
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството гласува допълнителни средства от държавния бюджет за подпомагане на бизнеса. С парите ще бъдат компенсирани фирмите заради по-високата цена на тока.

Междувременно бизнесът се срещна с президента в търсене на съдействие при решаване на проблема.

Министерският съвет ще отпусне пари от държавния бюджет, за да изпълни заложения си план за подпомагане на бизнеса с 940 млн. лева до края на март 2022 г.

В момента много от бизнесите имат огромни затруднения с покриване на своите енергийни разходи, както и разпределителните дружества има силни затруднения, които могат да се отразят на цената за бита и решихме да допълним енергийните помощи за справяне с енергийната криза с допълнителни 860 млн.

За да можем да се справим с подпомагане на бизнеса, трябва да се използват всички възможни ресурси, включително и спестените разходи в държавния бюджет.

Така в помощ на бизнеса са осигурени 450 млн. лева от държавния бюджет, 410 млн. от спестени разходи на министерствата и 80 млн. от фонд енергийна сигурност.

"Схемата, която предложихме за компенсиране на разходите на българския бизнес, остава, както беше комуникирана със съответната структура - под, таван", каза още енергийният министър.

Това означава, че бизнесът ще бъде подпомаган със сума до 30% от повишението на цените на тока на борсата, минус приетата за базова цена от 185 лева за мегаватчас. Именно с това обаче не са съгласни от най-големите работодателски организации, които днес потърсиха съдействието на президента.

"Това до 30% от пазарната цена всъщност обезсмисля формулата за цени над 300 лева, а ние очакваме цени 500 - 800, а всъщност дадохме разчет за този диапазон. Ние очакваме президента да предприеме най-рационалните действия в съответствие с неговите правомощия за решаване на ситуацията - дали това ще е консултативен съвет или друга инициатива", обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Готви ли се нова помощ за бизнеса - работодателите на среща при президента

От пресслужбата на президента разпространиха информация, в която се казва, че държавният глава е съгласен с бизнеса да бъде свикан експертен съвет, както и да продължи конструктивния диалог с бизнеса.

"Вие самите, в продължение на години, сте настоявали за либерализация на тези пазари, а сега виждаме, че отиваме в друга посока затова е важно наистина да се намери един добър баланс", каза президентът.

Междувременно свое решение на проблема с високите цени на тока за бизнеса лансираха и от ГЕРБ. Те предлагат схема която включва премахване на предложения от самите тях мораториум върху цените на тока за бита. Настояват помощта за бизнеса да стане 450 лв. на мегаватчас.

"На ваше място, веднага махам мораториума, веднага прилагам този модел, бързо компенсирам бизнеса. Моделът ще изправи и плащанията, колкото и да не ги обичаме, към електропреносната система", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От бизнеса очакват нова среща с представители на изпълнителната власт.

По темата работиха: Цветелина Катанска, Ирина Цонева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-кратък срок за бустерна доза, до седмици се очаква нова ковид вълна (ОБЗОР)
По-кратък срок за бустерна доза, до седмици се очаква нова ковид вълна (ОБЗОР)
Балкан (Ботевград) надви Ямбол за отличен завършек на годината
Балкан (Ботевград) надви Ямбол за отличен завършек на годината