НОВИНИ

Победи за българските тенисистки на международните турнири

йоана константинова загуби един гейм старта европейското лично първенство тенис
Снимка: БФ Тенис
bnt avatar logo
от БНТ
22:56, 10.08.2022
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Българските тенисистки регистрираха победи на международните турнири в днешния ден, сряда, 10 август.

Йоана Константинова продължава със страхотното си представяне на турнира от най-високата категория (JA) за юноши и девойки на ITF в Претория (Южна Африка). Българката победи на 1/8-финалите Еркезхан Аристанбекова от Казахстан с 6:7, 6:3, 6:4. В първия кръг Константинова елиминира с 6:3, 6:4 финалистката от "Уимбълдън" и №18 в световната ранглиста за девойки Лука Удварди от Унгария.

Даря Шаламанова се класира за втория кръг на турнира по тенис на клей за жени в Брашов (Румъния) с награден фонд от 25 хиляди долара. 19-годишната българката се справи с преминалата през квалификациите представителка на домакините Мария Весели с 6:4, 6:7(4), 6:0 след малко повече от два часа игра. Тя първоначално пропиля преднина от сет и 5:2 гейма във втория, който в последствие загуби с тайбрек, но в решаващата трета част не даде шансове на съперничката си. За място на четвъртфиналите Шаламанова ще срещне друга румънка Георгия Крачун.

Друга българка Михаела Цонева вчера стартира с победа на сингъл със 7:5, 1:6, 6:1 над представителката на домакините Симона Огеску, а във втория кръг ще срещне Андрея Роска също от Румъния. Цонева днес започна с успех и на двойки в тандем именно с Огеску. Те надиграха с убедителното 6:1, 6:2 румънките Ирина Луря и Сабина Луря.

Третата българка в турнира Беатрис Спасова пропусна мачбол и отпадна драматично в първия кръг поединично след поражение от квалификантката Линда Севчикова (Чехия) с 5:7, 7:5, 5:7 след почти три часа и половина игра. Спасова водеше с 4:2 гейма в решаващия трети сет, а при 5:4 беше на точка от победата, но допусна обрат.

Ива Иванова пък започна с победа при девойките на турнира от трета категория на ITF в Маутхаузен (Австрия). Поставената под №1 българката се наложи с 6:1, 6:3 над Стела Юрина от Германия. 15-годишната Иванова има три спечелени титли през тази година от турнири на ITF за девойки.

Росица Денчева от своя страна се класира за четвъртфиналите на турнира от втора категория на ITF в Германия. Българката победи със 7:5, 7:5 Роисин Гихейни от Австралия. В първия кръг Денчева елиминира Роня Шеуерман от Германия със 7-5, 6-1. За място на полуфиналите Росица ще играе срещу София Зуичулик от Украйна.

За съжаление другите ни представители отпаднаха във втория кръг на сингъл. При девойките Елизара Янева отстъпи с 3:6, 3:6 от Соня Зиенбейева от Германия. Виктория Велева пък загуби с 5:7, 2:6 от друга представителка на домакините Виктория Похл. При юношите Адрияно Дженев загуби с 2:6, 6:3, 0:6 от Лас Поетнер от Германия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марио Костурков изнесе беседа по почтеността пред шампиона по футзал
Марио Костурков изнесе беседа по почтеността пред шампиона по футзал
България стартира със сребро на Европейското по вдигане на тежести за кадети
България стартира със сребро на Европейското по вдигане на тежести за кадети