НОВИНИ

Почина маестро Алипи Найденов

отиде голямата художничка калина тасева
bnt avatar logo
от БНТ
16:43, 16.01.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

На 13 януари в София почина доц. Алипи Найденов - изявен български диригент, педагог и общественик. Той е завършил Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Поради проявените талант и изявени диригентски качества, получава възможността да специализира в Италия.

Връзките му с Италия и с италиански творци в музикалното изкуство ще играят важна роля в професионалния му път до края на диригентската му и педагогическата му кариера. След завръщането си в България дирижира различни колективи, включително студентските оркестри на НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Истинският творчески и професионален разцвет Алипи Найденов преживява като главен диригент на Русенската филхармония почти две десетилетия (1972-1991). Това са и годините на утвърждаване на Русенската филхармония извън страната.

Същевременно Алипи Найденов развива и своята педагогическа практика. От 1988 година е доцент в Музикалната академия. Дългогодишен преподавател е в Сиенската музикална академия „Киджана“ в Италия.

Повече от четвърт век организирания от Алипи Найденов Софийски симфоничен оркестър е основа на провежданите в Сиена майсторски курсове за диригенти и солисти. Стотици млади музиканти от цял свят се срещат с водещи музиканти преподаватели и българския оркестър.

Маестро Алипи Найденов е носител на Ордена на звездата на италианската солидарност. Високото отличие му е присъдено от президента на Италия Джорджо Наполитано за високи заслуги в разпространението на италианската култура.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грипна епидемия е обявена в област Стара Загора
Грипна епидемия е обявена в област Стара Загора
Спартак Варна привлече 27-годишно ляво крило от Германия
Спартак Варна привлече 27-годишно ляво крило от Германия