НОВИНИ

Последният американски военен напусна Афганистан

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:15, 31.08.2021
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Минути преди полунощ генерал майор Крис Донахю, командир на 82-ра въздушнодесантна дивизия, стана последният американски военен, който пое към дома.

Това беляза края на евакуацията и на 20-годишната война в Афганистан. За последните 16 дни - откакто талибаните поеха контрола в Кабул, от страната са изведени над 123 хиляди души. Според Вашингтон това не е край на отношенията с Ислямската република, а талибаните заявиха, че няма да бъдат заплаха за света.

"Тук съм, за да обявя края на изтеглянето ни от Афганистан и края на военната мисия за евакуация на американци, граждани на трети страни и уязвими афганистанци", каза генерал Кенет МакКензи.

Минути, след като и последният американски самолет излетя от Кабул, небето над града беше озарено от фойерверки.

Стрелба и шумни улични шествия белязаха края на 20-годишното военно присъствие на САЩ в Афганистан.

Няколко часа по-късно от пистата говорител на талибаните призова за национално обединение. Тук сме, за да служим на хората, каза Муджахид.

"Поздравявам вас и целия народ с тази победа. Надявам се Афганистан никога повече да не бъде окупиран и да бъде свободен, благоденстващ дом на афганистанците, с ислямско правителство", каза Забихула Муджахид, говорител на талибаните.

Няма да бъдем заплаха за света, искаме добри отношение с всички, включително и със САЩ, каза още Муджахид пред войници в чисто нови американски униформи и екипировка. В Кабул има радост от напускането на американците и тревога за бъдещето.

"Очакванията ни от правителството е да отвори банките и да разреши на хората да се върнат на работа. Не работя вече 17 - 18 дни, а не е лесно, защото има наем, сметки, разходи", каза Саламат, жител на Кабул.

Вашингтон ще работи с Кабул от мисия в Катар.

"Америка отваря нова глава в отношенията с Афганистан, в която водеща ще бъде дипломацията. Военната мисия приключи, започна дипломатическа мисия", каза Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Днешният полет на C-17 слага край на една военна сага, започнала малко след 11 септември, и белязала мандатите на четирима президенти.

"Благодарение на нашите войници, нашите съюзници и на смелите бойци от Афганистан, талибанският режим е към края си", каза президентът Джордж Буш на 12.12.2001 г.

"В края на тази година преходният период ще завърши и афганистанците ще поемат цялата отговорност за собствената си сигурност и нашата бойна мисия ще приключи. Американската война в Афганистан ще завърши отговорно", каза президентът Барак Обама на 25.05.2014 г.

"Имахме много успешни преговори и накрая всички ще завърши с успех. Всички са уморени от войната. А тази беше особена дълга и ужасна", каза президентът Доналд Тръмп на 29.02.2020.

"Време е да сложим край на най-дългата война в Америка. Време е американските войници да се приберат у дома", каза президентът Джо Байдън на 14.04.2021.

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, с която призовава талибаните да гарантират, че афганистанци и чуждестранни граждани ще могат да напускат Афганистан.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ВИЖТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли опасност София да остане без парно и топла вода?
Има ли опасност София да остане без парно и топла вода?
Родители протестираха пред МЗ с искане за присъствена учебна година
Родители протестираха пред МЗ с искане за присъствена учебна година