НОВИНИ

Преговорите между Русия и Китай за изграждането на важен газопровод са в застой

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:25, 03.06.2024
Чете се за: 01:25 мин.
По света
Слушай новината

Преговорите между Русия и Китай за изграждането на мега газопровод са в задънена улица заради финансови претенции на Пекин.

Двете страни преговарят по проекта "Силата на Сибир 2". Газопроводът ще свърже сибирските находища с Китай и беше тема на разговор по време на посещението на Путин в Пекин през май. Преговорите обаче са в застой, защото според източници на "Файненшъл таймс", китайската страна иска да плати цени, близки да силно субсидираните цени на вътрешния пазар в Русия.

Проектът "Силата на Сибир 2" предлага спасителен пояс за "Газпром", след като зависимостта на Москва от Пекин нарасна след инвазията в Украйна и на фона на рязко спадналите продажби на газ за Европа. Днес Кремъл коментира, че двете страни са заинтересовани да задълбочат енергийния диалог.

"Що се отнася до аспектите на търговските преговори, които се водят в момента, то безусловно те не са публични. Напълно нормално е всяка страна да защитава своите интереси. Преговорите ще продължат, защото за това има политическа воля на ръководствата на двете страни", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиан Илиев: Не се съмнявам, че ще се представим добре (ВИДЕО)
Илиан Илиев: Не се съмнявам, че ще се представим добре (ВИДЕО)
Пътищата на Ботев Враца и Христо Янев се разделиха
Пътищата на Ботев Враца и Христо Янев се разделиха