НОВИНИ

Препълнени автобуси в София: Обезсмисля ли се носенето на маски?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:23, 08.10.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Масови проверки за носене на маски в столичния градски транспорт.

Денят в София започна с километрични задръствания и препълнени линии на градския транспорт. От сутринта в превозните средства започнаха и масови проверки за правилно носене на маски.

В пиковите часове обаче много от рейсовете са толкова пълни, че липсва каквато и да е дистанция между хората и маските се обезсмислят. Пътниците са толкова на гъсто, защото шофьорите на градския транспорт все още са отделени с преграда.

"Сутринта е добра, щом успяхме да се качим в автобуса", шегуват се студентите, които всеки ден използват линия 280. Често в пикови часове се случва да минат няколко препълнени автобуса преди да успеят да се качат.

Разписанията на рейсовете са оптимизирани и интервалите няма как да бъдат намалени повече. Където е възможно това, вече е направено, обясниха от Центъра за градска мобилност и допълниха, че навалица се получава рядко и само за няколко спирки. Все пак, гражданите са съвестни, защото и нашата проверка, и проверките на ЦГМ показаха, че нарушителите без маски са единици.

"Правят се проверки от сутринта, от 07:30, вечер също се правят проверки, няма как с наличния ресурс да проверим абсолютно всички превозни средства, затова се правят тези всеобхватни проверки. Екипите седят по около час на 6-7 спирки всеки ден и задължително и във върхов час", каза Димитър Дилчев, директор на Центъра за градска мобилност.

При препълнените превозни средства дистанцията няма и педя и маската няма как да бъде 100% ефективна. Затова съветът към възрастните хора и към тези в рискова група е, ако видят, че автобусът е пълен и имат възможност, да изчакат следващия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две катастрофи на мокра настилка на "Тракия"
Две катастрофи на мокра настилка на "Тракия"
Неймар се контузи на тренировка на Бразилия
Неймар се контузи на тренировка на Бразилия