НОВИНИ

Престъпление и наказание: Кой е участвал в схемите на Вълка?

Престъпленията са, както по отпускането на кредита, така и от страна на кредитополучателя за неверни документи

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:19, 14.08.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Искане за оставката на шефа на Антикорупционната комисия, последвало съобщение за разследването на заема от ББР, а днес и обиски. Как можем да ги разчетем?

Факт е, че първият сигнал за нередности с отпускането на кредита от 148 милиона и 500 хиляди лева е още от лятото на 2021 година когато Кирил Петков, тогава служебен министър на икономиката, сменя ръководството на Българската банка за развитие. Реално, обаче действия по събиране на кредита се предприемат в края на 2022 и през 2023 година. А в средата на тази година вече става пределно ясно, че кредитът първо е необезпечен и второ - несъбираем т.е. от тези факти можем да направим две предположения.

  • Първото - на този етап са събрани достатъчно доказателства, че има извършени престъпления - от висши служители на банката - по отпускането на кредита и от кредитополучателя по предоставянето на неверни документи за получаването на кредита.
  • Другите факти, обаче - искането на оставката на шефа на Антикорупционната комисия, твърденията, че с 30 милиона от този кредит, т.е. 20% от общата сума е платен дълг на ТЕЦ Варна, собственост на Ахмед Доган и Данаил Папазов, към друга търговска банка и заявлението от последните дни за промяна в собствеността на ТЕЦ-а, могат да доведат до второто предположение, че действията на разследващите са конюнктурно мотивирани. Кое от двете ще се потвърди предстои да разберем.

От станалото ясно до момента можем да предположим, че потенциално обвиняеми по това разследване би следвало да бъдат Румен Гайтански за използването на документи с невярно съдържание за получаване на кредита. И най-вероятно Стоян Мавродиев за длъжностно престъпление във връзка с одобряването и отпускането на кредита от страна на ББР. Според източници на "По света и у нас" и двамата са извън България.

За Гайтански има данни, че е напуснал страната преди около две седмици, но се е прибрал в България в края на миналата седмица и в началото на тази отново е напуснал в посока Гърция. За Стоян Мавродиев има данни, че от близо 20 дни също е на територията на Гърция. Очакваме в утрешния ден да разберем от прокуратурата дали след днешните обиски са събрали достатъчно доказателства, за да повдигнат обвинения, на кого и за какво.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Застрашително безводие: Близо 300 населени места в страната са на воден режим
Застрашително безводие: Близо 300 населени места в страната са на воден режим
Шиникова, Денчева и Енчева загубиха във втория кръг на тенис турнир в Сърбия
Шиникова, Денчева и Енчева загубиха във втория кръг на тенис турнир в Сърбия