НОВИНИ

Лично Стоян Мавродиев е съдействал за кредита на Румен Гайтански?

Има данни, че той е гарантиран с несъществуващо обезпечение

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:00, 14.08.2024 (обновена)
Чете се за: 06:42 мин.
У нас
Слушай новината

Румен Гайтански-Вълка под прицел. Прокурори и служители на Комисията за противодействие на корупцията влязоха в имоти на Румен Гайтански - Вълка в София. Обискира се и офис на фирма в Кърджали, която е свързана с Гайтански. От прокуратурата потвърдиха за действията си, но на този етап казват само, че разследването е за отпуснат от Българската банка за развитие кредит от 150 млн. лева на фирма "Роудуей Канстръкшън", собственост на Румен Гайтански. Има данни, че кредитът е гарантиран с несъществуващо обезпечение.

Според източници на "По света и у нас" Румен Гайтански е извън страната. Наши източници твърдят, че са обискирани и имоти на бившия шеф на ББР Стоян Мавродиев. Фирмата Волф на Гайтански притежава 30 луксозни автомобила сред тях са коли с марките Бугати,Ролс Ролс и Мерцедес. Днес съдът разпореди изземване на 8 от тях. Политици видяха намеса на Делян Пеевски.

Кредитът е изтеглен от фирма на Румен Гайтански, но се установява, че фирмата, чрез договор, с която е било гарантирано обезпечението на този кредит, също е собственост на Гайтански. Освен това този договор е бил сключен година преди изтеглянето на кредита и прекратен седмица след сключването му т.е. договорът му не е бил активен към момента, в който е бил предоставен като обезпечение към този кредит. Изключително сложна е схемата с поредица от фирми. Неофициално разследващи днес коментираха пред БНТ, че това е схемата, по която работи Гайтански, за да присвоява пари.

Обиските в имоти и офиси на фирми на Румен Гайтански са по разследването на кредит от над 148 милиона лева, който Българската банка за развитие отпуска на „Роудуей кънстракшън“ на Румен Гайтански.

"Тези пари са усвоявани 2019 година по един много голям кредит от 150 милиона, който е практически необезпечен кредит", посочи Росен Карадимов, служебен министър на иновациите и растежа.

снимки: Десислава Кулелиева

Според събраните до момента доказателства за обезпечение на кредита е предоставен договор, според който "Пътстройинжинеринг" ще предоставя на „Роудуей кънстракшън“ инетртни материали. Разследващите обаче установили, че договорът за обезпечение е сключен година преди изтеглянето на кредита - през 2018 и вече е бил прекратен седмица след подписването му. Така, на практика се получава, че "Роудуей кънстракшън" е предоставила за обезпечението документи с невярно съдържание. Разследващите от Антикорупционната комисия обаче събират доказателства как фирмата на Гайтански изразходва кредита. Така установяват, че значителна част от парите са прехвърлени на "Био майнинг" - друга фирма на Гайтански, а от там и на "Кристална вода", също свързана с Гайтански. От своя страна "Кристална вода" пък превежда 30 милиона лева, с които погасява дълг на "ТЕЦ Варна" към търговска банка.

"Те са част от последващите действия с парите получени от този кредит", допълни Росен Карадимов, служебен министър на иновациите и растежа.

Разследващите днес извършиха претърсвания и в Кърджали в офиси на фирмата, която е платила дълга на "ТЕЦ Варна" към търговска банка, както и в офиса на друго търговско дружество, което през юли тази година е купило, а след това и ликвидирало "Пътстройинжинеринг", които пък са предоставили договора за обезпечение на кредита от 150 милиона лева.

"Когато новият надзорен съвет влезе в банката 2022 година, първото нещо, което направи е да изиска пълна информация по този кредит. И да направи анализ на действията, предприети по него, забележете от предишното ръководство на банката, което беше назначавано от г-н Кирил Петков като служебен министър на икономиката. Аз няколко пъти много ясно и публично заявих с огромно учудване, че установих, че за една година не са предприети практически никакви действия за този кредит, въпреки публичните заявления, които бяха направени в аванс", допълни Росен Карадимов, служебен министър на иновациите и растежа.

След като банката се опитва чрез назначаването на особен управител да събере дължимите пари, това се оказва невъзможно и тогава прилагат радикални мерки.

"Обяви публичен търг на акциите на "Пътстройинжинеринг". Радикално, ясно, прозрачно, чисто действие. Търгът върви от началото на месец юни. Цената започна от 9 милиона. Проведоха се 6 или 7 сесии на този търг. Никой не се яви. Цената падна до 3 милиона и половина", каза Росен Карадимов, служебен министър на иновациите и растежа.

"Обявяването на търга направи публично ясно, че тези 150 милиона са несъбираеми и са необезпечени", завърши той.

Според събраните от разследващите доказателства, през 2019 година, кредитът от близо 150 милиона лева е отпуснат с личното съдействие на тогавашния шеф на ББР - Стоян Мавродиев. По тази причина днес са извършени обиски и в имоти на Мавродиев, който също не е открит на нито един от известните адреси.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След огнения ад край Атина: Един загинал, хиляди евакуирани, 10 000 хектара земя бяха опожарени
След огнения ад край Атина: Един загинал, хиляди евакуирани, 10 000 хектара земя бяха опожарени
Дейли Блинд се оттегли от националния отбор на Нидерландия
Дейли Блинд се оттегли от националния отбор на Нидерландия