НОВИНИ

Президентът за антикризисните мерки: Очаквам адекватно решение и за гражданите

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:24, 16.05.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас

Президентът Румен Радев коментира антикризисните мерки на управляващите. Според него тези решения трябва да резултат на ангажирана политика, а не под натиск на улицата и потенциални протести.

Румен Радев е на официално посещение в Германия. При разговорите си с Франк-Валтер Щайнмаер и Олаф Шолц той е срещнал пълно разбиране по основните ни проблеми - ембаргото за руския петрол, позицията ни за Северна Македония и износа на оръжие за Украйна.

След разговорите, които проведе на четири очи първо в двореца "Белвю" с президента Щайнмайер, а след това и в канцлерството с Олаф Шолц, Румен Радев каза пред медиите, че диалогът, който поддържаме с Германия на най-високо политическо ниво, е от изключителна важност за общите позиции в Евросъюза по ключовите теми на деня, свързани както с позицията на страната ни за диверсификацията на газовите доставки, така и с тази за РСМ и износа на оръжие за Украйна.

Радев коментира и обявените днес от кабинета антиинфлационни мерки.

Битовите потребители също ще получат компенсация заради цената на газа (Обзор)

450 лева минимална пенсия, данъчни облекчения и компенсации за гориво предлагат от "Продължаваме промяната"

Какви биха могли да бъдат най-изгодните решения в сферата на енергетиката както за България и Германия конкретно така и в рамките на Евросъюза е обсъдил Румен Радев в срещите си на най -високо ниво в Берлин. По думите му по отношение на диверсификацията на газа - ще е необходимо време и много усилия за изграждане на необходимата инфраструктура, с нови договори.

В отговор на въпрос на БНТ Румен Радев каза, че е изключително удовлетворен от разбирането, което среща в Германия регламентираната българска позиция по отношение на Република Северна Македония.

България като отговорен член на ЕС трябва да работи така, че да интегрира партньори, а не проблеми за Съюза, подчерта Радев.

В тази връзка по думите му е напълно ясно, че трябва да се търси решение за възможно най-бързо прекратяване на конфликта в Украйна, защото всеки ден от тази война е загуба не само за Украйна и за Русия, но и за цяла Европа.

В коментар за обявените от кабинета антиинфлационни мерки Румен Радев заяви, че отдавна призовава за отворен конструктивен диалог, за дългосрочни решения за преодоляване на енергийната, икономическа и социална криза, за предвидимост по отношение на бизнеса и гражданите.

Тази вечер в Берлин държавният глава участва и в германо-български бизнес форум.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ с обновено студио 5 - нещо повече от стандартна телевизия
БНТ с обновено студио 5 - нещо повече от стандартна телевизия
Икономисти: Мерките за бизнеса могат да се окажат вредни и опасни
Икономисти: Мерките за бизнеса могат да се окажат вредни и опасни