НОВИНИ

Президентите на България в една книга

История на президентската институция от 1992 до 2017 година

Айше Сали
от Айше Сали
23:13, 15.11.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Президентите на България в първото по рода си мащабно изследване. Кой е балансьорът, за кого са важни приоритетите и за кого каузите. Доктор Ани Димитрова анализира ролята на Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев, както и проблемите и перспективите пред институцията. Премиерата на книгата тази вечер събра изявени юристи и общественици.

Четирима държавни глави, създали 25 години от най-новата история на България. Призвани са да обединяват нацията, да пазят демокрацията и да търсят съгласие, когато има кризи. След края на тяхната власт Ани Димитрова прави равносметка и пише кой как се е справил.

"Истинският лидер е ковач на съгласие, а в случая с президента това е държавният глава, който взаимодейства и с трите власти без това да го поставя над тях и се проявява като морално-политически коректив и активен арбитър на политическия процес. Това разбиране е важно, защото то помага да се вникне в по-дълбокия политически смисъл на конституционната постановка. Президентът олицетворява единството на нацията. Президентската институция нито е замислена, нито може да действа като паралелен център на власт", коментира д-р Ани Димитрова, автор на книгата.

При представянето на книгата за проблемите и перспективите пред държавния глава официалните гости коментираха ролята и правомощията на президента в контекста на внесените конституционни промени. Сред тях беше и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Най-новата ни история сочи, че когато президентите ни не са ярки фигури сякаш не възниква и въпросът за техните правомощия. И точно обратното - когато имаме силни хора с визия и възприемат този пост не просто като да застанеш, а защото го изпълват със съдържание и характер и имат визия какво могат да предложат на гражданите на страната, винаги се задава въпросът дали не си превишават правомощията", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

И ако има сигурни изводи те показват, че президентската институция расте и се развива заедно с политическата култура на партиите и гражданите. И всеки оставя своя отпечатък, в който личат балансът или каузите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърбия загуби контролата с Белгия преди евроквалификацията с България
Сърбия загуби контролата с Белгия преди евроквалификацията с България
Срещата Джо Байдън - Си Дзинпин: Готовност за диалог, но слаби очаквания за пробив
Срещата Джо Байдън - Си Дзинпин: Готовност за диалог, но слаби очаквания за пробив