НОВИНИ

Проверка на факти: "Москвич" не е печелил ралито Лондон - Сидни през 1968 г.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:01, 23.07.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
проверка факти москвич печелил ралито лондон сидни 1968
Слушай новината

Снимка, за която се твърди, че изобразява посрещането на автомобил "Москвич", който е финиширал на ралито "Лондон - Сидни" през 1968 година, се разпространява в социалните мрежи. Надписът върху снимката гласи: "Помните ли рали Лондон - Сидни 1968? Мерцедес, Порше, БМВ, Лотос и много други го помнят, защото загубиха от Москвич!".

Само за няколко дни изображението е натрупало над 5000 реакции и над 1100 споделяния.

Нашата проверка показа, че твърдението не е вярно.

Маратонът Лондон - Сидни се провежда през 1968 година и е наричан ралито на века. То е организирано от собствениците на два вестника - "Дейли Експрес" в Лондон и "Дейли Телеграф" в Сидни. Общата му дължина е над 16 000 километра през Европа, Азия и накрая Австралия.

Победител в състезанието обаче не е "Москвич", за което намеква публикацията, а британският "Хилмън Хънтър" (Hillman Hunter) управляван от Андрю Коуън и Колин Малкин.

Съветската компания "Москвич" действително участва в маратона с четири автомобила модел 412. И четирите автомобила успяват да финишират успешно. Най-бързият от тях е на 20 място. Така е ясно, че марката не е победила на надпреварата. Освен това проверка в списъка на класираните показва, че изброените в публикацията други марки, всъщност са класирани по-напред в надпреварата от "Москвич".

"Порше" е на четвърто и петнадесето място, "Форд Лотос" на 10-о място, "Мерцедес" на 18-о място. Единствената марка, която е след "Москвич", е "БМВ", чийто автомобил не е сред завършилите състезанието.

За победата на британската компания разказва и документално видео, запазено в архива на British Pathé.

На класирането на "Москвич" е посветен епизод на руското предаване "Задна предавка" от 2013 година. В броя се разказва историята на участието на съветската компания, има и интервю с един от рали състезателите. Категорично се съобщава, че най-добрия постигнат резултат е 20-о място.

Заключение: Твърдението, че редица западни марки автомобили са загубили от "Москвич" на ралито Лондон - Сидни през 1968 г. е невярно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцките медии благодарят на българските пожарникари (СНИМКИ)
Гръцките медии благодарят на българските пожарникари (СНИМКИ)
Хосеп Гуардиола: Кевин Де Бройне няма да напуска Манчестър Сити
Хосеп Гуардиола: Кевин Де Бройне няма да напуска Манчестър Сити