НОВИНИ

Проверка на фактите: Можем ли да поискаме извънреден доклад за еврото и отговаря ли българското законодателство на европейското

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:11, 01.07.2024
Чете се за: 07:07 мин.
У нас
проверка фактите можем поискаме извънреден доклад еврото отговаря българското законодателство европейското
Слушай новината

Само ден след като бяха публикувани конвергентните доклади за напредъка на шестте страни кандидатстващи за приемане на еврото, от партия "Възраждане“ излязоха с нарочна декларация по темата. В нея бяха засегнати няколко твърдения, сред които:

  • доклад на Световната банка твърди, че най-рано през 2043 година ще постигнем конвергенция с доходите в Европейския съюз
  • българското законодателство не е съгласувано с европейското по темата
  • страната ни не може да поиска извънреден доклад след като изпълни критериите за влизане в еврозоната
  • българският лев е сред най-старите и стабилни валути в света.

Проверихме фактите.

Световната банка твърди, че най-рано през 2043 година ще постигнем конвергенция с доходите в Европейския съюз?

"Доклад на Световната банка, доказа, че едва към 2043 година България може да е постигнала достатъчна степен на така наречена реална конвергенция и изравняване на стандарта тук и в еврозоната. Не случайно референдумът за запазване на българския лев беше с дата 2043 година като минимален срок преди евентуално въвеждане на еврото", се казва в декларацията на "Възраждане", прочетена от парламентарната трибуна от лидера на партията Костадин Костадинов.

Това твърдение се оказа манипулативно, тъй като дори Световната банка не може да предвиди дали и кога България достигне средноевропейския стандарт. Действително има такъв доклад на Световната банка от декември 2022 година, но той разглежда три различни сценария за икономическия напредък на България. Те са изобразени на фигура Р.1. на стр. 10 от доклада.

"Годишен ръст на икономиката от над 4 процента може да изравни нивата на доходите с тези в ЕС след 15 години. (Ако се запазят темповете на растеж от последните години, България няма да може да се доближи в обозримо бъдеще до средния за ЕС БВП на човек от населението, измерен в СПС)".

В доклада се казва, че в случай, че не бъдат направени никакви реформи, България няма да догони икономическите показатели на Европейския съюз дори през 2043 година, а дори и по-късно. Препоръчват се обаче реформи за ускоряване на инвестициите, което би ускорило темповете за увеличаване на производителността. При този сценарий има възможност страната ни да достигне средноевропейското ниво преди 2043.

Българското законодателство, касаещо еврозоната, не е съгласувано с правилата на европейското право и правилата на ЕЦБ?

"Прието ново законодателство в България, което не е било съгласувано по надлежния ред с Европейската централна банка (ЕЦБ) и потенциално влиза в конфликт с европейското право и правилата на самата Европейска централна банка", са казва още в декларацията.

Твърдението е невярно. И в доклада на Европейската комисия, и в този на ЕЦБ се казва много ясно, че България е изпълнила необходимите законодателни поправки и българското законодателство е хармонизирано с европейското. Информацията е потвърдена и от прессъобщение на Брюксел, където ясно се казва:

"Законодателството в България може да се счита за съвместимо с правото на ЕС, ако се спазват условията и тълкуванията, изложени в доклада за конвергенцията".

Страната ни не може да поиска извънреден доклад след като изпълни критериите за влизане в еврозоната?

"Подготвят почвата за искане на извънреден доклад за оценка от ЕЦБ след няколко месеца, когато уж се очаквало България да покрие критерия за инфлацията. Друг е въпросът, че такава практика няма и такъв извънреден доклад няма да има", се казва в декларацията.

Това твърдение също не е вярно. Извънреден доклад е допустим според договора за приемане на България в Европейския съюз. Това е записано и в последния конвергентен доклад. Не само това, но и такъв доклад е бил подготвян за Латвия през 2023 година. През следващата година, страната приема еврото.

Българският лев е сред най-старите и стабилни валути в света?

"Да унищожи една от най-стабилните валути в момента в света? Българският лев е една от най-старите съществуващи със 144 годишна история", се казва още в декларацията.

Твърдението е манипулативно. Българският лев действително е стабилен, но това се дължи на факта, че е обвързан във валутен борд с еврото.

Днес се навършват точно 27 години от въвеждането на валутен борд у нас. Той е въведен на 1 юли 1997 г. Курсът на българския лев се фиксира към марката след безпрецедентна до този момент икономическа криза, довела до обезценяване на българската валута. След като Германия приема еврото, българският лев се фиксира към единната европейска валута с курс – 1,95583 лева за едно евро.

Лошото състояние на икономиката през 90-те ясно е описано в доклад на БНБ за първата половина на 1997 г.

Относно възрастта на българския лев, трудно може да се твърди, че е една от най-старите валути в света. Ако е така, то тази категория се оказва доста широко понятие, тъй като на подобна вързаст е също така датската крона, норвежката крона и румънската лея.

Една от най-старите валути в света, която се ползва до сега, е британският паунд. Историята на тази валута започва преди около 1200 години докато българския лев може да се похвали с история от 144 години.

В декларацията си "Възраждане" отново повдигат и темата за изопачаването на националната статистика. Вече сме правили проверка по темата.

В заключение може да се каже, че изнесените от партията твърдения са неверни и манипулативни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьотр Нестеров загуби във втория кръг на квалификациите на турнир от сериите Чалънджър в Румъния
Пьотр Нестеров загуби във втория кръг на квалификациите на турнир от сериите Чалънджър в Румъния
Арина Сабаленка се оттегли от Уимбълдън заради контузия
Арина Сабаленка се оттегли от Уимбълдън заради контузия