НОВИНИ

ЕК одобрява държавна помощ от 25,51 милиона евро за Български пощи

български пощи предупреждава забавяне обработката пратки гърция
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:34, 02.07.2024
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

Европейската комисия одобри, съгласно правилата на ЕС за държавната помощ, плановете на България да отпусне на пощенския оператор Български пощи помощ за преструктуриране в размер до 25,51 милиона евро (50 милиона лева). Мярката цели да помогне на дружеството да възстанови дългосрочната си жизнеспособност, като същевременно се сведе до минимум нарушаването на конкуренцията.

Български пощи получи заем за оздравяване от България в размер на приблизително 26,5 милиона евро (50 милиона лева), след като Комисията го одобри съгласно правилата на ЕС за държавната помощ през май 2023 г.

На 21 декември 2023 г. България уведоми Комисията за помощ за преструктуриране под формата на преобразуване в собствен капитал на заема за оздравяване в подкрепа на план за преструктуриране на Български пощи. Планът за преструктуриране съдържа пакет от мерки за рационализиране на дейността на Български пощи, оптимизиране на неговата мрежа и намаляване на разходите.

Успоредно с това Български пощи ще разработва или предоставя услуги като телемедицина или администрация чрез своята повсеместна мрежа от името на други публични субекти, като по този начин ще се увеличи достъпът до тези услуги за гражданите в отдалечени райони, които иначе не са добре обслужвани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът наложи постоянен арест за обвинения в шпионаж Даниил Зинченко
Съдът наложи постоянен арест за обвинения в шпионаж Даниил Зинченко
Струва ли си да инвестираме в злато?
Струва ли си да инвестираме в злато?