НОВИНИ

Напрежение във "Величие": Взаимни обвинения в най-малката партия в парламента (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:21, 02.07.2024
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Ден преди вота за кабинета "Желязков" не най-голямата, а най-малката партия е в светлината на прожекторите. Напрежението във "Величие" достигна пределна точка на кипене. Идеологът Ивелин Михайлов разказа, че няколко пъти е получавал предложения за министерски постове срещу подкрепа. Стигнало се до заплахи с компромати и такива за живота му. И всичко това му предавал Николай Марков. Самият Марков не коментира днес, но преди минути написа в социалните мрежи, че прекратява своето участие във всички срещи с обществеността, организирани от "Величие". "Величие" е само и единствено господин Ивелин Михайлов и неговата псевдо икономическа групировка от сламени и зависими хора, пише още Марков.

Вътрешното напрежение във "Величие" нараства ден по ден. От призив за подкрепа срещу министерски постове, през предупреждение за компромати до заплахи за живота - така се влошават отношенията между идеолога на "Величие" Ивелин Михайлов и Николай Марков.

Хронологията, три седмици след вота, представи днес идеологът Ивелин Михайлов:

"На 15 юни полковник Марков ме дръпна, при което ми беше казано, че има предложение, в което ние можем да поемем някакво министерство, ако подкрепим някакво правителство. Аз му казах: полковник, ние сме обещали на хората други неща. На мен ми се стори, че има някакво разколебаване, затова реших да направим един молебен."

Последвало ново предложение с предупреждение.

Ивелин Михайлов: "На 19 юни на мен ми се обаждат и ми казват: така или иначе трябва да подкрепите правителство с ГЕРБ и ДПС иначе ще имате някакви компромати, които да излязат. Изцепих нещата, че са ни заплашвали като през това време полковника ме риташе отдолу да не го казвам."

Същия ден Михайлов говорил с Виктория Василева и тя предложила:

"Абе, дай да гласуваме за председател на НС, защото така се полага, нали това е най-голямата партия, а пък те ни предложиха и много добри неща."

Стига се до призив с физическа заплаха към Михайлов:

"Спри да се занимаваш с политика, аз ей така ще ти реша финансовите проблеми и другите проблеми, които имаш - това ми го казва полковник Марков, който наистина той нямаше пари за кафе по време на предизборната кампания. Аз му казвам: полковник виж, аз съм на 46 години, вместо да умра на тръба закачен някъде, ми мога геройска смърт да направя. Той казва: виж какво, лошото е, че смъртта ти няма да е достойна. Ти ще бъдеш развенчан, ще бъде размазан твоя имидж, ти ще бъдеш захвърлен, нападнат и от твоите и тогава ще бъдеш унищожен - възможно най-безславната смърт."

Днес Николай Марков запази мълчание. Само във Фейсбук първо написа, че високите дървета ги брулят силни ветрове, а после в нов пост заяви:

"Високите дървета ги брулят силни ветрове! В дни на изпитания умните мълчат, глупавите говорят!"

Към края на деня в трети пост Марков написа, че приказките от селски вечеринки оказват силно влияние върху слабите духове! Немощните. Изтъква, че утре именно "Величие" инициират изслушване във връзка с позицията на България на срещата на НАТО и завършва с думите: не позволявайте на глупци да ви водят за носа!

Доверието между двете водещи фигури на "Величие" деградира дотам, че Михайлов записва разговор, в който Марков казва, че не биха подкрепили първите два мандата, а ако третия отиде при ИТН и те ги чуят, "Величие" ще подкрепят програмно правителство. Парламентарната група се събра днес, но избегна среща с медиите.

По-късно тази вечер в пореден пост Марков написа, че прекратява участието си във всички срещи с обществеността, организирани от "Величие" и допълва, че "Величие" е само и единствено Ивелин Михайлов и неговата псевдо икономическа групировка от сламени и зависими хора.

Как ще гласуват 13-те депутати на "Величие" очевидно ще стане ясно в пленарната зала.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболните национали U18 загубиха и втората контрола с Гърция
Баскетболните национали U18 загубиха и втората контрола с Гърция
Николай Марков прекратява участие във всички срещи на партия "Величие"
Николай Марков прекратява участие във всички срещи на партия "Величие"