НОВИНИ

Българка е сред класиралите се на втори тур на изборите във Франция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:24, 02.07.2024
Чете се за: 04:35 мин.
По света
Слушай новината

Тактически маневри във Франция преди втория тур на предсрочните парламентарни избори. Близо 200 кандидати от лагерите на президента Макрон и на левицата са потвърдили, че се отказват от по-нататъшно участие, за да няма разпиляване на гласовете на избирателите, които са против крайната десница.

Българка, която е кандидат за депутат от листата на "Национален сбор", коментира политическите договорки между двата тура. Специално за БНТ Иванка Димитрова сподели защо е избрала крайната десница и коментира чувствителни теми като миграцията.

Иванка Димитрова се класира на втори тур на парламентарните избори във Франция като кандидат на крайнодесния "Национален сбор" във Фонтенбло, югоизточно от Париж. В сравнение с парламентарните избори преди две години, сега подкрепата за нея се е удвоила. Дали ще успее да стане депутат засега не е ясно на фона на опитите за бараж на крайната десница.

"Това е признак на болна демокрация. Допуснали сме до такава степен да не се уважава авторитета на държавните служби, на преподавателите, на полицията и на Народното събрание, включително, че дори и не успяваме да уважим вота на населението. Вотът на населението е свещен, той не може да бъде подминаван", каза Иванка Димитрова, кандидат за депутат във Франция.

Иванка Димитрова се присъединява към "Национален сбор" преди седем години, след като се разочарова от класическата десница.

"Вече бях свидетел на настъпването на лека промяна в линията и лека промяна в тона, с който тази линия се следва. Марин льо Пен насочи усилията към защитата към масовия французин. Защото точно тази средна класа французи пое най-тежкия удар от всички предишни кризи - икономически, терористични", уточни тя.

Районът Фонтенбло, който представлява, е наполовина градски, но има множество малки села, където земеделците недоволстват срещу ограничителните мерки на ЕС.

"Другият основен проблем е мрежата от структури на здравеопазването. Нашият район е класиран на 98-мо място от 101 по брой на здравни заведения, които са в близост до гражданите. При нас понякога се налага да пътуваме 60-70 километра, за да намерим лекар", обясни Иванка Димитрова.

БНТ: Да поговорим за миграцията. Това е чувствителна тема в програмата на "Национален сбор" - Вашата позиция по този въпрос.

- Иванка Димитрова: Аз ще говоря от позицията на мигрант. Самата аз съм мигрант. Дошла съм от България преди около 35 години, приета съм във Франция по съвсем нормален начин. Французите са много отворени хора. Те винаги са били народ, който е с отворени обятия за нещастието на другите хора, винаги са били щедри. И това трябва да остане така. От друга страна, политиката на приемане на миграционни маси, чиято численост не позволява никакъв контрол върху качеството или върху отношението към хората, които идват тука създава големи проблеми. Тези проблеми са икономически, първо, и второ са проблеми на сигурността. И все пак трябва да имаме понятие дали тези хора, които идват имат реална нужда да дойдат, или идват просто защото живота тук е по-лек и по-хубав, отколкото при тях.

Дали ще има депутат с български произход в новия френски парламент ще стане ясно на 7 юли.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турист пострада при падане от атракционен джип на пътя между Свети Влас и "Слънчев бряг"
Турист пострада при падане от атракционен джип на пътя между Свети Влас и "Слънчев бряг"
Първият мандат: Ще получи ли нужната подкрепа проектокабинетът "Желязков"?
Първият мандат: Ще получи ли нужната подкрепа проектокабинетът "Желязков"?