НОВИНИ

Путин с остри критики към САЩ

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:54, 02.02.2022
Чете се за: 04:22 мин.
Русия
Слушай новината

Испанското издание "Ел Паис" публикува предполагаемите отговори на Съединените щати и НАТО на исканията на Русия по отношение на сигурността. Повечето руски предложения са определени като неприемливи, но съюзниците оставят отворена вратата за преговори. Документите не са публикувани официално, а НАТО и Русия са отказали да коментират достоверността им. Руският президент Владимир Путин отправи остри критики спрямо Вашингтон. На фона на продължаващото напрежение "Газпром" възобнови доставките на газ към Западна Европа, но малко по-късно отново ги спря.

За първи път от повече от месец руският газ потече в западна посока, макар и за около час. Според европейски държави Русия умишлено задържа доставките, за да ускори одобрението на "Северен поток 2", чрез който природният газ ще стига до Германия, заобикаляйки Украйна. Бъдещето на газопровода е неясно на фона на опасенията на Запада, че Москва подготвя инвазия в Украйна.

Русия има варианти как да се предпази от евентуални американски санкции и да сведе до минимум последствия от тях, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и призова Белия дом да спре да подклажда напрежението.

По-рано президентът Владимир Путин обвини Съединените щати, че се опитват да вкарат страната му във война с Украйна, търсейки претекст да наложат допълнителни санкции на Москва.

Вярвам, че Съединените щати не се вълнуват толкова от сигурността на Украйна, колкото се опитват да подкопаят Русия. А това е проблем. В този случай Украйна се превръща в инструмент за постигане на тази цел. Това може да стане по много начини: чрез вкарването ни във военен конфликт и чрез налагане на тежки санкции. Ако искаме да избегнем този мрачен сценарий - а ние искаме точно това, то трябва всички да зачитат интересите на останалите държави, включително на Русия, а след това трябва да намерим някакво решение на въпроса", заяви президентът на Русия Владимир Путин.

В отговор Белият дом потвърди, че вратата за преговори остава отворена. Според Франция засега няма признаци, че Русия е готова да нахлуе в Украйна, но ситуацията на руско-украинската граница е много сериозна.

"Президентът Путин трябва да каже дали иска да бъде този, който тласка към неустойчивост или има желание за деескалация. Инициативата, която ние поехме, за подновяване на срещите в Нормандски формат, които не са провеждани две години, е добър знак. Диалогът трябва да продължи", смята министърът на външните работи на Франция Жан-Ив Льо Дриан.

Нови сателитни снимки показват струпването на военни сили в различни точки в Западна Русия, Беларус и Крим в близост до украинските граници. Продължава и подготовката за съвместни учения между Русия и Беларус, които ще се проведат в близост до границите на членките на НАТО Полша и Литва.

Междувременно, световният и олимпийски шампион по бокс Владимир Кличко се записа като доброволец към силите за териториална отбрана на Киев, заедно с брат си Виталий, който е и кмет на украинската столица.

"Има два начина - да бягаш или да се изправиш пред предизвикателството. Изборът ми е да защитавам семейството си, приятелите, близките и дъщеря ми", заяви бившият шампион по бокс Владимир Кличко.

Силите, към които се присъединяват братя Кличко, ще защитават Киев при евентуална заплаха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Генчовска: Никога няма да се отклоним от Рамковата позиция за РСМ
Генчовска: Никога няма да се отклоним от Рамковата позиция за РСМ
Специално за БНТ: Говори човекът, намерил прегазеното момиче край Гоце Делчев
Специално за БНТ: Говори човекът, намерил прегазеното момиче край Гоце Делчев