НОВИНИ

Путин: Ядреният арсенал на Русия е сила за сдържане

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:03, 08.12.2022 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че очаква мащабна руска офанзива през пролетта.

Пред журналисти той коментира, че в момента Русия се опитва да "замрази" конфликта, за да може да се прегрупира и преоборудва.

Коментарът му идва часове след като руският президент Владимир Путин обяви, че армията му може да се сражава още дълго време, но в момента няма нужда от допълнителна мобилизация.

Руският държавен глава каза още, че страната му е смятана от западните сили за "втора категория държава" и че, ако се налага, ще се защитава с всички налични средства.

Според него опасността от ядрена война се е увеличила, но Русия гледа на своя ядрен арсенал като на "сила за сдържане" и няма да нанесе удар, ако преди това не бъде провокирана.

"Опасността от ядрена война се увеличава. Русия няма да използва ядрени оръжия първа при никакви обстоятелства. Ние не разполагаме ядрения си арсенал, включително тактическите си ядрени оръжия в други държави, но американците го правят в Турция и в други държави в Европа. Не сме си загубили ума, разбираме какво представляват ядрените оръжия. Притежаваме такива и то много по-модерни от тези на всяка друга ядрена държава. Но няма да ги размахаме като меч по света, но все пак напомням, че притежаваме такива оръжия", заяви Владимир Путин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40% по-скъпи куверти за 8 декември в Русе
40% по-скъпи куверти за 8 декември в Русе
Ключов ден за България - Съветът на ЕС гласува разширяването на Шенген
Ключов ден за България - Съветът на ЕС гласува разширяването на Шенген