Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ръст на интернет потреблението по време на "онлайн съществуването"

bnt avatar logo
от БНТ
21:43, 24.06.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

С колко скочи присъствието ни и трафикът на интернет особено през извънредното положение? Какво показват данните на трите големи мобилни оператора у нас? Долу-горе данните се препокриват.

А1 за периода на извънредното положение бележи ръст на мобилните данни, т.е. интернета от телефона ни, с 25%. А на интернета от вкъщи ръст с 40%.

Най-много са потребявали хората от област Перник - с 28% повече, следвани от Видин, Ловеч и София с 26% ръст.

При телефонните обаждания - още на 13 март, в деня на обявяването на извънредното положение сме изговорили 70 милиона минути. Данните на "Теленор" показват, че тогава скокът само за този ден е 36%.

Средно с 35 на сто повече разговори сме водили след 13 март, като отново Перник води класацията с 40% увеличение, а София 34%.

"Виваком" също отбелязват повече обаждания с около 35 на сто. И сериозно ползване на апликациите за онлайн разговори като там ръстът варира между 50 и 100%, а при видеоконферентните разговори бумът е сериозен, на моменти над 200%.

И трите мобилни оператора отбелязват, че са правили подобрения на клетките си, за да поемат повече трафик от март досега, като не уточняват размера на вложените инвестиции. Отбелязват и че в първата половина на месец май потреблението започва да се връща в нормалните нива от преди кризата.

Разговор с директора на НЕТ1 и председател на браншовата асоциация на телекомуникационни оператор Петър Ризов вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гласът на бизнеса: Кризата може да бъде и шанс за растеж
Гласът на бизнеса: Кризата може да бъде и шанс за растеж
В надпревара за ваксината срещу COVID-19
В надпревара за ваксината срещу COVID-19