НОВИНИ

В надпревара за ваксината срещу COVID-19

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
21:30, 24.06.2020
Чете се за: 01:32 мин.
Още

Здравето, науката и бизнесът са се вплели във все по-сложна надпревара с времето за откриване на ефикасно лекарство и надеждна ваксина срещу COVID-19. Най-разнопосочни интереси задвижват този процес.

До месец юни би трябвало да има разработена ваксина. Или максимум до юли. Така звучаха първите обещания на световноизвестни вирусолози от самото начало на годината. Оттогава се промениха много неща: вирусът получи името COVID-19, влиянието му в Китай отслабна и почти се стопи, но пък светът изпита и продължава да изпитва горчилката на пандемията. Световният проблем мобилизира лаборатории и компании в търсене на ваксина с доказано действие и достъпна цена. Но резултатът до момента клони от съобщения за научни пробиви и предстоящи клинични тестове до отлагане на окончателно готовата ваксина за началото, а вече и за средата на следващата, 2021 година. Състезателният елемент не е важен, отсече председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК: Когато става въпрос за световна пандемия, няма място за "аз съм първи" в търсенето на ваксина срещу COVID-19. Европа не е остров. Икономиките са свързани не само помежду си, а и с целия свят чрез световната търговия, пътуванията и съвместните проекти.

Призив, подплатен с милиони евро, насочени към общите усилия за намиране на ваксина. Това не попречи на отделни страни - от Европа и извън континента, да лансират съобщения за лекарства и методи, които блокират в различна степен въздействието на коронавируса. Кръвната плазма е с нов шанс за по-широка употреба след като аржентински учени разработиха серум против COVID-19 на базата на антитела от коне, инжектирани с вирусен протеин.

Линус Шпац - ръководител на биотехнологична компания: Конете са като биофабрика, а методът е безобиден за тях. Все едно, че ги ваксинират срещу нещо. Те произвеждат антитела в големи количества и позволяват да се получи много от серума чрез плазмафереза, тоест без да се източват цели литри кръв.

Препускането към отлагания финал - пазарната премиера на ваксината срещу коронавируса, не спира. Китайските фармацевтични компании не жалят средства, за да поддържат темпото.

Дейвид Шао - президент на фармацевтична компания: Цената на изследванията и разработките, свързани с COVID-19, е значително по-висока от тази при обичайните ваксини. Намираме се в период, когато ресурсите и материалите за изследване не достигат и това ги прави по-скъпи.

Разработването на ваксина съчета знанията и уменията на класическите световни школи с авангардни методи.

Дмитри Морозов - директор на биотехнологична компания: Тази ваксина е изградена на доста разбираема основа, която често се използва по целия свят - надгражда се обичаен ентеровирус, за да се осигури имунен отговор от организма при навлизане на COVID-19.

Поне веднъж седмично от различни части на света идват съобщения за напредък, който доближава ваксината до етапа на клинично тестване върху доброволци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст на интернет потреблението по време на "онлайн съществуването"
Ръст на интернет потреблението по време на "онлайн съществуването"
С какви лекарства се презапасихме по време на извънредното положение?
С какви лекарства се презапасихме по време на извънредното положение?