НОВИНИ

Раждането на една гора - вижте историята на една жена, участвала в преобразяването на горите край Радомир

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
22:41, 18.09.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

В последния месец темата за природата е тема за това как да опазим горите - има ли незаконна сеч и къде грешим в грижата за природата. Остана на заден план въпросът как изобщо се създава гора и как е изглеждала България преди близо 100 години.

Колко е коствало да бъдат създадени пейзажите, които днес приемаме за даденост - срещаме ви с една от жените, отдали живота си в преобразяване на горите край Радомир.

"Всичко това беше едни голи баири - и къщите бяха застрашени от наводнения, защото ги залива отгоре пръст земя, дървета, камъни - всичко", спомня си инж. Цветанка Милошева.

Някога - векове назад, горите по тези земи са изсичани поголовно, за да се получи това - един гол склон, без нито едно дърво.

След Освобождението българите осъзнават загубата и през следващите 100 години започват да садят дървета. И тя - Цветанка Милошева, е част от хората, създали тази гора.

"Цялото население воюваше да има залесявания тук", разказва тя.

"Големите порои са нанасяли невероятни щети и това нещо се е наблюдавало върху голяма част от територията на България", казва инж. Веселин Владов, директор на ДГС-Радомир.

На всеки 60 сантиметра по едно дърво. Преди 80 години не се пестяло нито от труд, нито от средства.

"Много труд е хвърлян, за да се получи това, което виждате в момента. Да, нашите предци са създали нещо прекрасно, ние отглеждаме тези гори, за да са в това състояние, в което ги виждате сега", допълва инж. Веселин Владов, директор на ДГС-Радомир.

А работата на Цветанка е спасявала населението от бедствия.

"Горната махала много страдаха от наводнения. Трябва по-навреме да се мисли за самите поройни места, за самите водосбори, реки", убедена е тя.

И "навреме" значи сегашното поколение да помисли за онова, което идва след 100 години. Така, както преди 100 години, някой е помислил за нас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат движението по бул. "Цар Освободител" в София от утре
Пускат движението по бул. "Цар Освободител" в София от утре
Украйна съобщи за нови доказателства за изтезания в Изюм
Украйна съобщи за нови доказателства за изтезания в Изюм