НОВИНИ

За опасни последици при резки промени в системата за психични грижи предупреждават специалисти

Управителният съвет на Българската психиатрична асоциация излезе с позиция след трагичния инцидент във Варна

резки промени системата психични грижи доведат непредсказуеми последици
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Светлана Ганчева
13:56, 14.08.2024
Чете се за: 02:25 мин.
Слушай новината

Управителният съвет на Българската психиатрична асоциация излезе с позиция, че резки промени в системата за психични грижи биха могли да доведат до непредсказуеми и опасни последици. В същото време те напомнят, че у нас няма цялостен и последователен подход към проблемите на психиатричното обслужване, въпреки постоянното напомняне от страна на медицинските среди.

Коментарът им е по повод трагичния инцидент в Първа психиатрична клиника на варненската университетска болница "Св. Марина", при който завързан и оставен без наблюдение пациент изгоря при пожар.

Според асоциацията у нас съществува ясна нормативна база за правилата за обездвижване на психичноболните пациенти и тя се спазва, а в университетските психиатрични клиники има контрол на лечебната дейност.

Според специалистите от Българската психиатрична асоциация въвеждането на клинични пътеки в психиатрията няма да промени стандарта по отношение на агресивни и автоагресивни пациенти и грижата за тях.

"Без радикална промяна в инвестирането в психичното здравно обслужване у нас и увеличаване на персонала в пъти рискът от лоши практики и инциденти ще остава актуален", пишат в заключение от асоциацията.

На 5 август в една от психиатричните клиники на УМБАЛ "Св. Марина" - Варна избухна пожар, при който загина човек. По първоначални данни от разследването на Варненския окръжен съд и проверката на Националния превантивен механизъм към омбудсмана пациентът е бил завързан, което не е нарушение на закона, но е бил оставен без пряко медицинско наблюдение. Установено е, че в отделението няма пожароизвестителна система, а по време на пожара за четирите отделения е имало само един дежурен лекар.

Разследването по случая продължава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френската прокуратура започва разследване за заплахи и тормоз срещу Имане Хелиф
Френската прокуратура започва разследване за заплахи и тормоз срещу Имане Хелиф
Георги Глушков: Горица Грънчарова ще прецени дали да остана министър
Георги Глушков: Горица Грънчарова ще прецени дали да остана министър