НОВИНИ

Румен Радев: Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта

bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 15.07.2020
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

В официално обръщение към народа държавният глава Румен Радев заяви, че протестът е общнонационален и обединява всички възрасти, а младите хора са върнали вярата в бъдещето. Протестът не е притежание на никой лидер или партия.Мафията се храни от страха и апатията, трябва да сме мъдри и единни, заяви още президентът.

Президентът призова за ненасилие и провокации.Вече седмица хиляди българи са по площадите с искане за оставката на правителството иглавния прокурор, за свобода законност и справедливост", каза Радев.

"Мобилизацията на българите е израз на националния консенсус Антимафия, на решимостта повече да не се търпи корупцията. Тази мобилизация е огромен исторически капитал, който може да промени съдбините на отечеството", заяви Румен Радев.Това, което става днес по улиците, е достояние на всички български граждани, които отстояват своето бъдеще, каза още президентът.

Днес нашата борба за справедливост и свобода е в ръцете именно на хората от протеста. Това е общата ни кауза, допълни президентът. По думите му, оскърбителните внушения, че хилядите българи по площадите са платени и манипулирани, издават арогантност, политическо безсилие интригите на задкулисието - лъжи, клевети.

Сегашният властови модел е изчерпан. Модернизацията на страната ни минава през оставка на правителството и главният прокурор и честни избори, каза още президентът. Той отново призова полицията и протестиращите за ненасилие и избягване на провокации, за да не се опорочават справедливите искания на гражданите и да се разпилява енергията за промяна.

Ето и цялото обръщение към народа на президента Румен Радев:

Уважаеми сънародници,

Вече седмица хиляди българи са по площадите с искания за оставка на правителството и главния прокурор, за свобода, законност и справедливост. Жителите на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и много други градове са доказателство, че протестът е общонационален и обединява всички възрасти и социални категории. А младото поколение на България ни изпълва с гордост и върна надеждата за бъдещето на Родината.

Мобилизацията на българите е израз на националния консенсус анти-мафия. На куража да се нарекат проблемите с истинските им имена. На решимостта повече да не се търпи корупцията и нейният чадър в прокуратурата, срастването на властта с медиите, дълбоката държава, която ерозира демократичните институции и закона. Тази мобилизация е огромен исторически капитал, който може да промени съдбините на Отечеството и на всеки от нас. Той не е притежание на никой лидер и никоя партия, а на целия български народ. Това, което става днес по улиците е достижение на всички български граждани, които отстояват днес своето бъдеще. Мобилизацията, която виждаме, е резултат именно на това тяхно усилие.

Трябва да си даваме сметка, че мафията се храни от страха и апатията ни. Днес нашата борба за справедливост и свобода е в ръцете именно на хората от протеста. Това е нашата обща кауза. Оскърбителните внушения, че хилядите граждани по площадите са платени и манипулирани, че са тинята на обществото, издават арогантност, политическо безсилие и интригите на задкулисието: лъжи, клевети и сеене на разкол. Никога народът ни не е бил по-единен в искането си за законност, в смелостта си да бъде актьор, а не зрител на своя живот. Никога народът ни не е бил по-зрял в решимостта си с постоянство и без насилие да си върне държавата, която му принадлежи. Да съхрани природата. Да върне справедливостта в правораздаването, което е призвано да я брани. Да върне истината в медиите, за които плаща с данъците си. Затова трябва и сме длъжни да бъдем мъдри и единни, за да не допуснем да се разпилява тази обществена енергия за промяна, да не допуснем егоизмът, предразсъдъците, интригите на задкулисието и външни сили да внасят разединение в редиците ни.

Сметките на кабинета и главния прокурор да оцелеят с внушения и интриги, отказът да чуят гласа на България, само удължават кризата. Доверието е загубено и това се вижда навсякъде по площадите. Сегашният олигархичен властови модел е изчерпан и отречен от хората. Рестартирането на политическия процес и модернизацията на страната ни минават през оставка на правителството и главния поркурор и честни избори.

Отново призовавам и полицията, и протестиращите за ненасилие и избягване на провокации. В този исторически за страната ни момент не трябва да допускаме да се опорочат справедливите искания на гражданите и да се разпилява енергията за промяна.

Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта. От нас, от всеки един от нас зависи това да се случи.

Благодаря ви за вниманието!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захариева: От утре българите, пристигащи от Великобритания, няма да бъдат под карантина
Захариева: От утре българите, пристигащи от Великобритания, няма да бъдат под карантина
Борисов ще търси решение на политическата ситуация след предстоящия Европейски съвет
Борисов ще търси решение на политическата ситуация след предстоящия Европейски съвет