НОВИНИ

Русия постави временно под свой контрол обектите на две европейски компании

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:22, 26.04.2023
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Москва предупреди, че мярката може да обхване и други западни активи като отговор срещу действията срещу руски компании зад граница. Засега са засегнати енергийни компании от Финландия и Германия. Хелзинки изрази безпокойство, Берлин очаква повече яснота.

С декрет на президента Путин Москва прехвърля под свой контрол руските подразделения на финландската компания Фортум и на германската Унипер. И двете управляват електроцентрали в Русия. Декретът на Владимир Путин е приет в отговор на агресивни действия на неприятелски държави, посочи Кремъл. Декретът не засяга въпросите на собствеността и не лишава собствениците от техните активи, външното управление е временно и означава единствено, че собственикът вече не може да взема управленски решения, уточни говорителят Песков.

"Ако е необходимо, този списък на предприятия под външно управление, разбира се, може да бъде разширен. Основната цел на декрета е да се създаде компенсационен фонд за възможно прилагане на реципрочни мерки в отговор на незаконната експроприация на руски активи зад граница", заяви Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Германската компания Унипер притежава близо 84% от Унипро, която управлява пет електроцентрали в Русия с обща мощност 11 гигавата при персонал от 4500 души. Руското подразделение на финландската Фортум има седем топло-електрически централи в Урал и Западен Сибир. В активите ѝ влизат вятърни и слънчеви мощности в Русия, които управлява съвместно с местни партньори. Общият обем на руските активи към края на миналата година се оценява на 1,7 милиарда евро. Фортум и Унипер неуспешно се опитват да напуснат Русия.

Мажоритарен собственик на Фортум е финландската държава, която в началото на месеца се присъедини към НАТО. Москва определи решението като опасна грешка и реагира гневно на плановете на Г-7 за налагане на почти пълна забрана върху износа за Русия. Миналата година Германия национализира бившето подразделение на Газпром в страната, а Евросъюзът търси начини да използва замразените руски активи за възстановяването на Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атлетико Мадрид обърна Майорка и се доближи на две точки от второто място в Ла Лига
Атлетико Мадрид обърна Майорка и се доближи на две точки от второто място в Ла Лига
Първият отбор на клуб Илиана спечели титлата при девойките младша възраст на държавното отборно по художествена гимнастика
Първият отбор на клуб Илиана спечели титлата при девойките младша възраст на държавното отборно по художествена гимнастика