НОВИНИ

С 81% се е увеличил ръстът на износа от България към Либия

Айше Сали
от Айше Сали
22:00, 25.03.2024
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

Безпрецедентен ръст на износа от България към Либия отчитат от дипломатическата мисия на страната у нас. През последните 3 години той се е увеличил с 81%.

"Успяхме да увеличим износа на пшеница, ечемик и селскостопанска продукция. Започнахме и нови проекти в областта на енергетиката", посочи д-р Муфтах Дарени, пълномощен министър на Либия.

"България имаше възможността да получи газ през Националната петролна компания на Либия. Присъствието на проф. Димитров като ректор на едно на най-големите висши учебни заведения в арабските медии означава за България инвестиции в туризма и ползи за националната сигурност", каза Анастас Терзобалиев, експерт по въпросите на Близкия Изток.

Български фирми възстановяват мостове, училища и болници след наводненията в Либия миналата есен. Това е само част от усилията на дипломата, заради които той беше отличен от от УНСС, а ректорът припомни постигнатото.

"Усилията България и Либия да решат много въпроси, свързани със социалните осигуровки на българите, които са работили там, пак да се засили този обмен между страните, да се изплатят някои стари задължения, които Либия има към България - тези негови усилия заслужават адмирации", убеден е проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС.

Днес икономическото сътрудничество е сред приоритетите в двустранните отношения. Годишният стокообмен е достигнал 198 млн. лв.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внимание опасно: Само за ден в Русе пострадаха трима души при инциденти с тротинетки
Внимание опасно: Само за ден в Русе пострадаха трима души при инциденти с тротинетки
Черноморец Бургас надви убедително Балкан Ботевград като гост в НБЛ
Черноморец Бургас надви убедително Балкан Ботевград като гост в НБЛ