НОВИНИ

С месеци ще се забави събарянето на строежа "13 века България"

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:40, 08.11.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Събарянето на строежа "13 века България" в столичния квартал "Манастирски ливади - запад" се удължава с няколко месеца. Разрушаването му започна през март и първоначално трябваше да продължи 6 месеца. След разчистването на терена там ще има ново училище и детска градина.

На територията на Кирковския район в столицата ще се издигне Дом на комитета на българите, живеещи в чужбина. Днес там беше направена първата копка.

Така преди почти 40 години и с дарения от родолюбиви българи се полагат основите на Дома на комитета на българите, живеещи в чужбина. Днес - пустеещ строеж. Сред дарителите тогава е и дядото на Веселин, който бил политически емигрант във Франция.

"Когато започва строителството на обекта, той започва да дарява средства, за да се построи така наречения Дом на българите в чужбина "Родна стряха". Сега аз искам да го разруша, за да построим на негово място детска градина и училище", заяви Веселин Кръстев от сдружение "Заедно за Манастирски ливади - запад".

Събарянето на строежа обаче се оказва трудна задача. На места дебелината на плочите надвишава метър, а желязото е повече от бетона.

"Ние в момента събаряме един бункер, наистина бункер с много по-дебели, по-якостни показатели на бетони, железа", каза Теодор Петков, кмет на район "Витоша".

"Желязото, което вадим оттук от сградата, се доближава по твърдост на чупещите части на съоръжението, с които по принцип се разрушават сградите", коментира Александър Георгиев, машинен инженер на фирмата разрушител на сградата.

Заради пандемията и нуждата от кислород в болниците, строителите, на които им е необходим кислород за работа, са на изчакване.

"Има дни, в които ние не можем да вземем кислород и направо спираме да работим, защото цялото изрязване на стоманените профили става с газоплавъчно рязане, което единият компонент е кислородът", каза Александър Георгиев, машинен инженер на фирмата разрушител на сградата

Очаква се до пролетта на следващата година събарянето да приключи, а през лятото да започне изграждането на детска градина и училище.

"Класни стаи, ще има актова зала, физкултурен салон, в единия от корпусите на партерния и на първия етаж, така както е по наредба, ще има детска градина по всяка вероятност за 4 групи", каза Ангел Джоргов, заместник-кмет по строителство към Столичната община.

Район "Витоша" е един от районите, в които ситуацията с липса на места в детските градини е критична.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивелин Попов: Засега не мисля за завръщане в националния отбор
Ивелин Попов: Засега не мисля за завръщане в националния отбор
Героят Матей: На тренировка обикновено пращам топката извън стадиона
Героят Матей: На тренировка обикновено пращам топката извън стадиона