НОВИНИ

Седмица на безплодни дипломатически усилия по кризата НАТО-Русия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:46, 16.01.2022
Чете се за: 07:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Отношенията между Русия и НАТО заради струпването на руски войски по границата с Украйна остават сериозно обтегнати. Дипломатическите усилия през изминалата седмица не доведоха до намаляване на напрежението, точно обратното. Русия засега няма намерение да прекрати военните учения по границата с Украйна. НАТО от своя страна не планира изтегляне от Източния си фланг и Черно море и няма да спре Украйна по пътя й към членство в Алианса, каквито са исканията на Москва.

Дипломатическият маратон започна в понеделник в Женева, където се срещнаха най-опитните дипломати на Вашингтон и Москва - Уенди Шърман - заместник държавен секретар на САЩ и Сергей Рябков - зам.-министър на външните работи на Русия. Москва предпочете първите разговори да са само със САЩ, ЕС не присъства на масата за преговори.

Опасенията на Киев, Вашингтон и Брюксел, че Русия се готви да нападне Украйна, осем години след незаконното анексиране на Крим, не получиха задоволителен отговор. Москва отрече планове за нахлуване и от своя страна обвини НАТО в агресивно поведение. Русия поиска край на процеса на разширяване на Алианса на Изток.

„По основния въпрос за разширяване на НАТО моят отговор остава категорично и ясно "не". Не постигнахме напредък по този въпрос. За нас това е един от основните проблеми и бих казал, че всичко останало до голяма степен зависи от това какво ще се случи по-нататък точно с това наше искане”, каза Сергей Рябков, зам.-министър на външните работи на Русия.

Съветът НАТО - Русия обсъжда ситуацията в Украйна

Искането на Русия Украйна и Грузия да не бъдат приемани в НАТО и Пактът да спре да увеличава присъствието си в източния флант и Черно море беше поставено и по време на Съвета НАТО-Русия в сряда в Брюксел. Съветът се събра за първи път от три години насам, но съществен напредък и сближаване на позициите отново не бяха постигнати.

"По отношение на членството и политиката на отворени врата на НАТО, всички съюзници са обединени около основния принцип, че всяка страна има право да избере своя собствен път. Това е заложено в много основни документи, много различни документи, които са в основата на европейска сигурност. Всички членове на Пакта са напълно единни, че само Украйна и 30-те съюзници могат да решат кога страната е готова да стане член на НАТО, никой друг няма право на мнение по този въпорс. И разбира се Русия няма право на вето дали Украйна може да стане член на НАТО", каза Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО.

Йенс Столтенберг: Много трудно ще се изградят мостове между НАТО и Русия

Москва реагира хладно на предложението на НАТО срещите да продължат и да прераснат в преговори по същество по различни въпроси. След четиричасовите разговори Йенс Столтенберг заяви, рискът от въоръжен конфликт в Европа остава реален. Съюзниците предупредиха Русия, че ще плати висока цена, ако нападне Украйна, а нови икономически санкции от страна ЕС и САЩ ще бъдат неизбежни.

"Мисля, че е много важно, че Русия чу ясно и категорично от всички съюзници днес, че е трудно да се води диалог, да има дипломация, която води до успех, когото 100 000 военни провеждат учения с истински артилерийски огън, когато има пропагадна, дезинформация и други опити за провокации. Така че, ако Русия иска да постигне успех чрез дипломация, искрено се надявам на деескалация, защото в противен случай последствията за Москва ще бъдат доста тежки", каза Уенди Шърман - зам. държавен секретар на САЩ.

Коя е Уенди Шърман или Сребърната лисица - острието за преговори на Вашингтон

В четвъртък преговорите между Русия и Запада продължиха във Виена в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество. Думите на външният министър на Полша, която ротационно председателства организацията, че Европа никога през последните 30 години не е била по-близо до война с Русия, отекнаха силно.

В петък външният министър на Русия Сергей Лавров даде ясно да се разбере, че Москва няма да отстъпи от “червените си линии”. Търпението ни се изчерпва, каза той и допълни, че каналите на комуникация с Европейския съюз са циментирани.

"Нещата се натрупват още от 90-те години с обещанията на НАТО да не разширява на изток военната си инфраструктура и да не разполага съществени военни сили на територията на новите страни-членки. Всичко това беше захвърлено в кошчето от нашите западни приятели", заяви Сергей Лавров.

Сергей Лавров: Търпението ни се изчерпва

От Вашингтон отговориха, че Русия търси претекст за нахлуване в Украйна. Говорителят на Пентагона съобщи, че САЩ разполагат с информация, според която Москва е разположила оперативни агенти в Източна Украйна, за да подготвят операция под фалшив флаг - изфабрикувана атака срещу тях самите, която да даде повод за нападение.

В разгара на дипломатическия конфликт в края на седмицата украински правителствени сайтове станаха обект на кибератака. Киев обвини Москва, НАТО и ЕС обещаха помощ за Украйна, а напрежението още повече се нагнети.

Следващата седмица Германия ще се опита да посредничи в разрешаването на конфликта. Берлин не иска съдбата на "Северен поток 2" да се обвързва с руско-украинските отношения, но това няма как да не стане при евентуален военен конфликт. Външният министър на федералната държава Аналена Бербок ще бъде в понеделник първо за Киев, а във вторник ще замине за Москва, но очакванията от дипломатическата й совалка не са особено големи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Кюркчиев: Няма разлика в имунния отговор при деца над 5 години и възрастни
Проф. Кюркчиев: Няма разлика в имунния отговор при деца над 5 години и възрастни
Специално: Откривателката на Омикрон пред БНТ - какви са симптомите и кога да се тестваме
Специално: Откривателката на Омикрон пред БНТ - какви са симптомите и кога да се тестваме