НОВИНИ

Сестри Малееви и тяхната олимпийска история (ВИДЕО)

Мануела, Катерина и Магдалена - българската следа, която остави фамилия Малееви в световния тенис.

сестри малееви тяхната олимпийска история
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
08:09, 03.10.2024
Чете се за: 04:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Връщането на тениса в олимпийската програма за Игрите в Сеул може да се отбележи като епохално събитие. За света на спорта - тъй като за първи път в олимпийските игри, в които един от основните принципи дотогава е аматьоризма, се допускат професионални по статут спортисти, каквито са тенисистите. За България - защото през 1988 г. за първи и засега единствен път страната ни печели медал в аристократичния спорт. Две българки получават правото да са сред 48-те тенисистки на олимпийския турнир и не само това, а и двете са сред 12-те поставени в схемата на турнира. Мануела и Катерина Малееви са едва на 21 и 19 години, но вече са сред големите имена в световния тенис, тренирани от майка си – дългогодишната шампионка на България Юлия Берберян.

Най-голямата сестра от фамилия Малееви – Мануела влиза в първите 10 на световната ранглиста още през 1984 г. и в следващото десетилетие до края на кариерата й не пада по-ниско от 13 място. През 1985-та за кратко се изкачва до №3, а в началото на олимпийския турнир е 8-ма в света. Катерина намира място сред топ 20 през 1987 г. и започва турнира като 13-та, след като седмица по-рано достига до четвъртфинал на Откритото първенство на Съединените щати.

Турнирът е изключително силен, от големите имена отсъства само Мартина Навратилова. Като поставени българките пропускат първия кръг. Катерина Малеева печели лесен успех срещу бразилката Жизел Миро, но отстъпва на осминафинал на 4-та в схемата, американката Пам Шрайвър с 1:2 сета. Мануела е безкомпромисна в първите си два мача с Мерседес Пас от Аржентина и Катерина Лингквист от Швеция, като им дава общо 4 гейма. В решителния четвъртфинал се среща с позната съперничка – италианката Рафаела Реджи, като в 7-те си мача дотогава българката има 6 победи.

Малеева побеждава безпроблемно противничката си с 6:3, 6:4 и с този успех нарежда името си сред медалистите. На полуфиналите губи от номер 3 в схемата Габриела Сабатини от Аржентина с 0:2 сета и завършва с бронз.

"Беше наистина много хубаво. Мачът на четвъртфинала, знаех, че имах бронзов медал най-малко. Това е един момент, който никога няма да забравя", споделя Мануела Малеева след време.

За Игрите в Барселона през 92-ра се включва и най-малката сестра Магдалена. Уникален случай в олимпийската история – три сестри в една надпревара, представящи две държави. Мануела вече с фамилия Франиер се състезава за Швейцария, като е на крачка от медалите – четвъртфинал.

"Един сет не ми стигна, спомням си, че ми беше много тежко след този мач. Това е един от мачовете, които няма да забравя, като тъжен спомен", разказва Мануела.

17-годишната Маги достига до осминафиналите, където губи от голямата фаворитка Щефи Граф. Катерина печели една победа и отпада във втория кръг.

Атланта 1996-та. Мануела вече е приключила с тениса. Магдалена в началото на годината се изкачва до 4-то място в световната ранглиста, а тук е 10-та в схемата. Достига до третия кръг, където губи в оспорван мач от 8-та поставена Кимико Дате от Япония.

Заедно с Катерина участват на двойки, но губят още на старта с 1:2 сета от британките Лейк и Ууд. Последното олимпийско участие на фамилия Малееви е за Маги в Атина 2004-а, където отпада във втория кръг от представителката на домакините Елени Данилиду.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мелания Тръмп се застъпва за абортите в предстоящите си мемоари
Мелания Тръмп се застъпва за абортите в предстоящите си мемоари
България ще връща пари и ще плаща санкции, ако не изпълни важен проект за киберзащита
България ще връща пари и ще плаща санкции, ако не изпълни важен проект за киберзащита