НОВИНИ

Шахтьор Донецк отпуска 25 млн. долара за подпомагане на украинските войници и техните семейства

шахтьор донецк отпуска млн долара подпомагане украинските войници техните семейства
Снимка: АРХИВ
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:37, 16.01.2023
Чете се за: 02:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Шахтьор Донецк ще отпусне 25 милиона долара за подпомагане на войници и техните семейства, обяви президентът на украинския клуб Ринат Ахметов в понеделник. Това се случва само един ден след финализиране трансфера на крилото Михайло Мудрик от Шахтьор в английския Челси за рекордната сума.

Клубът от Украйна "ще получи 70 милиона евро (76 милиона долара) за футболиста, като се предвижда евентуално плащане на още 30 милиона евро под формата на бонуси". Това е трансферен рекорд за "миньорите" и целия украински футбол.

Ахметов каза, че парите ще бъдат отпуснати като част от проект, озаглавен "Сърцето на Азовстал", насочен към "подпомагане на защитниците на Мариупол и семействата на загиналите войници". Украинските сили, защитаващи Мариупол, бяха укрити в стоманодобивния завод Азовстал в продължение на седмици, докато руските сили се опитваха да превземат града. Украинските войници се предадоха през май миналата година.

"Днес отделям 25 милиона долара за подпомагане на нашите войници и техните семейства. Парите ще бъдат използвани за покриване на различни нужди - от осигуряване на медицинско лечение и подкрепа от всякакво естество до изпълнение на конкретни искания. За да се гарантира прозрачност, проектът ще има професионален независим екип, който ще поддържа връзка със защитниците на Азовстал, техните семейства и доброволците", заяви Ахметов в изявление за официалния уебсайт на клуба, цитирано от Ройтерс.

Дълги години Челси беше собственост на руснака Роман Абрамович, който обяви клуба за продажба след нахлуването на Русия на територията на Украйна. В момента "сините" са собственост на бизнес група, водена от американския магнат Тод Бьоли.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Франция: ПСЖ ще спечели от турнето в Саудитска Арабия повече от 10 милиона евро
Във Франция: ПСЖ ще спечели от турнето в Саудитска Арабия повече от 10 милиона евро
ВК Марица с подарък за пловдивската лекоатлетка Лиляна Георгиева
ВК Марица с подарък за пловдивската лекоатлетка Лиляна Георгиева