НОВИНИ

Шпионската афера: Пуснаха под гаранция един от задържаните, направил самопризнания

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:00, 20.03.2021
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Слушай новината

Нови разкрития по шпионския скандал. След повдигането на обвинения - единият от 6-мата задържани е дал показания и е направил самопризнания за дейността на групата, затова е бил пуснат на свобода под парична гаранция, научи "По света и у нас".

Очаква се утре съдът да гледа мярката на останалите петима, които прокуратурата обвини за шпионската афера в полза на Русия.

В специално интервю за БНТ обвинител номер 1 Иван Гешев коментира, че задържаните са продавали интересите на България за жълти стотинки.

Премиерът Борисов благодари на прокуратурата и разследващите и призова руската дипломация да спре с разузнавателната си дейност у нас.

Групата на "Резидента" Иван Илиев - бивш висш шеф във военното разузнаване е наблюдавана повече от година и половина. Чрез съпругата на Илиев, служители в руското посолство са предавали искания за информацията, която ги интересува, твърдят източници от разследването. Поставили са изискване да знаят всичко за вербуваните, включително детайли за личния им живот, политическите пристрастия и религиозната принадлежност. Една от поставените задачи е била да получат всички данни за Координационния център на НАТО във Варна, операциите на Алианса в различни региони, данни от департамента за отбрана на Американското посолство, решенията на различните комитети на НАТО.

Главният прокурор Иван Гешев заяви: "Става въпрос за дело, което е свързано с, да кажем, чувствителна информация касаеща не само българската национална сигурност, а и сигурността на НАТО, ЕС, на нашите Евро-атлантически партньори от САЩ. Това, което мога да кажа е, че по първоначални данни групата е била под контрол доста време, така че са взети всякакви мерки, които могат да се вземат за ограничаване на проблемите, които могат да се създадат за националната сигурност".

Информацията, до която вербуваните от Резидента служители на Военното разузнаване са имали достъп е била филтрирана така, че те да не разбират, че са разследвани и в същото време да нямат достъп до тези данни, които не трябва да бъдат предавани в руското посолство. През есента на миналата година единият от вербуваните е получил задача да предостави информация за обстановката у нас, както и материали на НАТО, които засягат Русия, Украйна и изключително интересния за Кремъл район на Нагорни Карабах.

Главният прокурор Иван Гешев обясни: "Ако говорим за руско разузнаване, в конкретния случай, аз мога да разбера дейността им. Дотолкова, доколкото това е една достойна професия, принципно. Ни мога да я приема, защото засяга българската национална сигурност. Това е в общ план, ако говорим за кадрови руски разузнавачи, под дипломатическо, журналистическо или някакво друго прикритие. Но тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки".

Съпругата на Резидента посещава Руското посолство на 25 февруари. От семейния разговор след това посещение, става ясно, че работата временно спира.

Прокуратурата разпространи доказателства срещу групата за шпионаж. Вижте ги (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според наши източници, най-вероятната причина руснаците да поставят сътрудничеството с Резидента в режим "пауза" е поредицата от дипломатически служители, които страната ни обяви за персона нон грата заради разузнавателни действия по отношение на отбраната и превъоръжението на армията ни. Днес шпионската афера коментира и премиерът. Борисов благодари на службите и главния прокурор за резултатите от разследването.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви: "Понеже има едно голямо радиомълчание от другите институции в България, а пък доста президенти се изказа вече по темата. За пореден път, казвам, се налага и да се обявяват за нежелани руски дипломати. И с вчерашната операция отново се обръщам към техните ръководители да спрат да шпионстват в България".

Според наши източници, един от първите вербувани в групата на резидента е бил бившия служител във Военното разузнаване, който който сега ръководи секретното деловодство на Парламента. Именно от него е искана цялата секретна информация, която е предоставена на депутатите за сделката с F-16, блок 70.

Въпрос на БНТ: "Има ли данни за връзки на задържаните с отзовани от страната ни дипломати, заради това, че са се занимавали с неспецифична за дипломатическата служба дейност?"

"Няма да коментирам тази тема", заяви Иван Гешев.

Утре Военната прокуратура ще поиска постоянен арест за петима от задържаните. Аргументите на държавното обвинение са, че всеки от тях има опасност да извърши друго престъпление и да се укрие, ако е на свобода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция се оттегли от Истанбулската конвенция
Турция се оттегли от Истанбулската конвенция
Франция под карантина - 21 млн. души ще са "под ключ" през следващия месец
Франция под карантина - 21 млн. души ще са "под ключ" през следващия месец