НОВИНИ

Франция под карантина - 21 млн. души ще са "под ключ" през следващия месец

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:52, 20.03.2021
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

От днес във Франция е в сила поредно почти пълно затваряне. В по-голямата част от страната, включително в Париж, хората ще могат да напускат домовете си само със специален документ и само по уважителна причина. Решението става на фона на нов пик на заразените, както и на новия вариант на вируса, за който властите във Франция съобщиха преди дни.

21 млн. души в 16 департамента ще трябва да спазват новите мерки през следващия месец. Часове преди пътуването да стане възможно само по уважителна причина, десетки хиляди жители на големите градове се отправиха към провинцията. Вълната от парижани, решили да напуснат столицата, предизвика километрични задръствания. Железниците са продали 73 000 билета само за ден - двойно повече от обичайното.


Училищата ще останат отворени, ще работят и магазините, включително тези, които не продават стоки от първа необходимост. В съботния ден обичайно изпълнения с глъчка център на Париж беше неузнаваем.

"Тъжно е да видиш този град напълно опустял. Разбираме ситуацията, но е трудно да не се запиташ - защо година след началото на пандемията правим такава огромна крачка назад? Управляващите можеха да предприемат по-адекватни мерки", каза Фредерик Плисон, адвокат от Париж.

Френските власти предупреждават, че здравната система е на ръба на колапс. Броят на новите случаи се е увеличил лавинообразно през изминалите дни. В началото на седмицата в Бретан беше открито огнище на нов вариант на COVID-19, който не може да бъде засечен от PCR тест.

Такива данни има и от Финландия. Макар и да не е по-заразен или опасен, вариантът на вируса, който не може да бъде засечен, е предпоставка здравните власти да изгубят реална представа за разпространението на COVID-19.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шпионската афера: Пуснаха под гаранция един от задържаните, направил самопризнания
Шпионската афера: Пуснаха под гаранция един от задържаните, направил самопризнания
Недостиг на COVID легла на някои места в страната
Недостиг на COVID легла на някои места в страната